"V hlavní roli hrobníka, námezdního drvoštěpa a opilce Miry Maliny se představí Ondřej Malý. V dalších hlavních rolích Lenky a jejího Otce uvidíme Kláru Issovou a Bolka Polívku. Dále hrají členové slováckého divadla Uh. Hradiště – Tomáš Šulaj, Kamila Zetelová a Martin Vrtáček a členové divadelního souboru Pod lampů a další," uvedla Magdaléna Hladká, výkonná ředitelka Zlín Film Office.

Natáčení filmu Tichý společník v okolí Uherského Brodu
Na Slovácku vzniká nový film Tichý společník

PŘÍBĚH TICHÉHO SPOLEČNÍKA:

Pavel Göbl a Roman Švejda natočili v půli 90tých let jako svůj společný absolventský film na Filmové škole ve Zlíně paradokument o hrobníkovi, který se z lenosti rozhodl hroby nekopat, ale vrtat – a tím pádem pochovávat nebožtíky svisle.

Göbl považoval tento motiv natolik nosný, že jej později začlenil do scénáře, který napsal před více než 10ti lety. Scénář nebyl v té době realizován, ale zaujal nakladatelství – Dauphin a tak došlo k přepisu na novelu, a ta získala Magnézii literu.

Ve Zlíně se natáčel film Zátopek.
Zlínsko je rájem filmařů. Kraj jim na natáčení dává miliony

Jednou z pohnutek komise udílející cenu byla autorova práce s jazykem – nářečí. Když byl film konečně realizován a spatřen zkušebními diváky v hlavním městě, byli tito udiveni, jak že se to ve filmu mluví.

Překvapil je nejen dialekt sám o sobě, nýbrž i jiná intonace atd. Až získali pocit, že ti lidé neumí mluvit.

"Tento dojem vznikl na základě skutečnosti, že v některých průmyslověji vyráběných seriálech a zahraničních dabovaných komerčních filmech je poslední dobou požíván jakýsi unifikovaný jazyk – zvláště zvukově a intonačně unifikovaný, až moč čistý a dokonalý. A tímto Tichý společník rozhodně nemluví. Mluví živým, skutečným nářečím – a tedy nutně neprofesionálně. Naštěstí. Stejně tak je film mimo main stream svým dějem – ten je totiž ne jen sám pro sebe, ale také nositelem myšlenky o tom, jak Západ opouští a rozpouští sám – dokonce i v pohřebním rituálu. A o hledání ztraceného času hlavních postav. Což spolu souvisí. Dlužno říci, že když zkušební diváci film viděli celý – přišli na chuť jak nářečí a živým, tedy nedokonalým lidem, tak nutnosti u filmu myslet. A to bychom si neskromně přáli, aby potkalo pokud možno všechny naše diváky – kromě toho, že se samo sebou i pobaví! Je to komedie," uvedli k filmu jeho tvůrci.

Tichý společník
byl natáčen v září 2019 na Moravském Slovácku v oblasti Kopanic a do kin bude uveden 1. října 2020.
Scénář a režie: Pavel Göbl
Kamera: Jan Horáček
Architekt: Roman Švejda
Kostýmy: Laďka Koukalová
Střih: Sabina Mladenová
Zvuk: Tomáš Bělohradský
Hudba: Antonín Veselka
Dramaturg: Jan Gogola

HRAJÍ
Miroslav Malina – Ondřej Malý
Lenka – Klára Issová
Otec – Boleslav Polívka
Fanda – Marian Čubík (místostarosta obce Bánov)

Členové Slováckého divadla Uh. Hradiště, jako radní
Tomáš Šulaj
Kamila Zetelová
Martin Vrtáček

Členové divadelního souboru Pod lampů – Bánov
Mařka – Petra Vašíčková
Farář – Eduard Švehlík
Hospodská – Bohumila Odehnalová
a další…

Členové pravidelného souboru Pavla Göbla (maskoti)
Vymětal – Josef Polievka
Harmonikář – Jiří Vymětal
Dědek – Vratislav Brabenec
Opilec – Sir Miroslav Malyška