Informovala o tom Lenka Durďáková, tajemnice Regionu Slovácko, jenž akci organizuje.

„Svatý Martin na koni přikluše na Masarykovo náměstí v 11 hodin 11 minut za zvuku kostelních zvonů, aby předal knězi víno k požehnání. Následovat bude vystoupení folklorního souboru a ztvárnění legendy o svatém Martinovi a jeho plášti. Hned poté budou moct návštěvníci degustovat mladá svatomartinská vína ze slováckých vinic. Už teď se můžeme těšit na vína od více než 15 slováckých vinařů. Mezi svatomartinskými ochutnáme tradiční Müller Thurgau, Muškát moravský, Veltlínské červené rané, Svatovavřinecké, Zweigeltrebe v rosé i červené variantě a Modrý Portugal. Mezi mladými víny můžeme jmenovat méně známé odrůdy, jako Solaris nebo Sevar,“ prozradila Lenka Durďáková.

Antonín Mach
Výstava Tichá vína opět zaplní Redutu. Jak se obléct?

Na Masarykově náměstí podle jejích slov nebude nouze ani o sladké, slané, teplé či studené pokrmy, včetně svatomartinských specialit.

Pro organizátory je prioritou bezpečnost i pohodlí návštěvníků, proto je akce uzpůsobena tak, aby nehrozilo například shromažďování v malých prostorách ani ve frontách.

„Pro pohodlí účastníků jsme letos zavedli systém s kredity, který bude moct každý návštěvník libovolně dobíjet na svůj náramek. Tento systém je ověřen mnohými akcemi obdobného zaměření a věříme, že i Hradišťáci se s ním brzy sžijí a akci si vychutnají,“ přiblížila Lenka Durďáková.

Náramek lze pořídit už dnes, a to na webu Slovácka www.slovacko.cz/zehnanivina. Vyzvednout si jej pak bude možné v týdnu před konáním akce na Městském informačním centru v Uherském Hradišti.

„V den akce samotné už stačí pouze přijít na náměstí a volně degustovat, přednostně a bez čekání ve frontě. Přitom není potřeba dopředu se rozmýšlet, kolik toho budeme chtít ochutnat. Náramek půjde dobít kdykoliv během akce, a to hotově i platební kartou,“ dodala pořadatelka akce.