Velká slavnost čeká také Uherské Hradiště, první místo na Moravě, kde se začaly svatomartinské slavnosti pořádat. „Na náměstí se uskuteční tradiční svatomartinská akce. Ve stanu, kde se koštuje, budeme poprvé mít i gurmánské speciality. Přizvali jsme i slovenského vinaře Alojze Masaryka ze Skalice, jehož vína patří mezi tamní špičku,“ láká na akci Bernadetta Vaculíková z pořádajícího uherskohradišťského městského informačního centra.

Samo svatomartinské víno však vinaře rozděluje. „Je to jenom marketinkový tah. Pro malé vinaře to vůbec není, jen pro velké producenty, kteří se potřebují zbavit jistých odrůd,“ myslí si Libor Kadlčík, který vyrábí víno jen pro vlastní potřebu. I řada větších slováckých vinařů letos svatomartinské víno nechystá. „My žádné svatomartinské dělat nebudeme,“ prohlásil Libor Zlomek z Boršic u Blatnice.

Zastánci svatomartinského vína oceňují zejména příjemnou atmosféru při koštu mladých vín či jejich mladé aroma. „Vím, že někteří vinaři svatomartinské odmítají dělat. Je to ale specifikum našeho regionu. Je pravda, že když jsem sháněl vína na letošní košt, tak nejbližší jsou z Hodonínska. Já osobně mám svatomartinské rád. Letos bude dobrý ročník,“ tvrdí majitel spolupořádající uherskohradišťské vinotéky Vinarius Petr Gallia.

Vinaři ze Slovácka prý raději vyrábí kvalitnější vína.

„Osobně svatomartinské víno nedělám. Ono totiž, když necháte hrozny na keři déle a sbíráte později, tak docílíte mnohem kvalitnějšího vína,“ vysvětlil zlechovský vinař Břetislav Jakubík.

Podle údajů Vinařského fondu v celkovém měřítku roste počet vinařů, kteří svatomartinské víno vyrábí, od fondu pak k jeho produkci musí získat povolení.

„Přesná čísla o počtu vyrobených láhví budou známa až po hodnocení 25. října a 1. listopadu. Řada vinařů se hlásí až na poslední chvíli,“ uvedl Pavel Večeřa z Vinařského fondu.

První otevírání láhví svatomartinského vína bude přesně za měsíc 11. listopadu v 11:00 hodin. Do té doby vína projdou posudkem degustátorů. „Hodnotit je budou sommeliéři nebo obchodníci s vínem. Mezi degustátory budou i ženy, aby v posouzení byl zastoupen ženský element,“ uvedl hlavní sommelier Národního vinařského centra Marek Babisz.

Podle něj každoročně známku svatomartinského nezíská 12 až 17 procent vzorků. „Snažíme se, aby na trh šla vína, která jsou charakteristická pro svatomartinské víno. Letošní ročník byl velice dobrý. Vína budou plná, extraktivní. Muškát moravský svatomartinská vína významně obohatil,“ uvedl Babisz.

Značku „Svatomartinské“ mohou nést vína vyráběná z těchto odrůd

• bílé víno odrůdy: Müller Thurgau, Veltlínské červené rané a Muškát moravský

typová charakteristika: příjemné, vyrovnané, svěží ovocité suché víno

• růžové víno odrůdy: Modrý Portugal a Svatovavřinecké

typová charakteristika: příjemné, dobře pitelné ovocité suché víno

• červené víno - odrůdy: Modrý Portugal a Svatovavřinecké

typová charakteristika: hladké sametové suché víno, odbourané kyseliny