„Když lidé pijí víno ve společnosti, je to dobrá věc, ale pokud pijí sami, je to alkoholismus,“ poznamenal s trochou nadsázky Dujka těsně poté, co vzpomněl odkaz svatého Martina.

Zájem veřejnosti o tuto tradici si pochvaloval také Josef Hapák ze spolupořádajícího sdružení Region Slovácko. „Přestože je pracovní den, přišlo zatím zhruba na dvě stovky lidí, a tak můžeme být nadmíru spokojeni,“ pochvaloval si těsně před polednem Hapák. Zvyšující se poptávku vinařů o registraci vín jako svatomartinských potvrdil i Miroslav Olbert z jedné regionální vinařské společnosti. „Oproti loňsku registrujeme letos trojnásobně vyšší zájem. Přichystáno k distribuci máme na sedm set padesát tisíc lahví svatomartinského vína,“ uvedl Olbert, který v Hradišti zastupoval Vinařský fond. Jedním z neprofesionálních vinařů, kteří na Masarykovo náměstí včera přišli ochutnat mladá vína, byl také Hradišťan František Surý. „Bylo by škoda nepropagovat i tímto způsobem zdejší vína, která jsou rozhodně zajímavá,“ poznamenal Surý.

Mezi 175 značkami, které mají letos právo být označovány jako svatomartinské, pochází pouze jedna z Hradišťska. Jedná se o odrůdu Müller Thurgau společnosti Arcibiskupské zámecké víno Kroměříž, která má vinohrady v katastru města Hluk. „Dělali jsme, co jsme uměli, a hlavně jsme začali včas. Další vinaři z regionu zřejmě zaváhali. Jde přece o prestižní záležitost,“ poznamenal spolumajitel společnosti Josef Kadlčík.

Fakt, že o svatomartinské označení mladých vín je zájem, přiznávají i ti, kteří o něj letos nežádali. „O velké poptávce označení svatomartinské víme. My jsme letos z časových důvodů žádný svůj vzorek k této etiketizaci bohužel nepřihlásili, do budoucna s tím ale rozhodně počítáme,“ dodal Michal Hruška, který s kolegou Ondřejem Balíčkem budují v Jalubí své vlastní vinařství.

Z historie tradice: Přestože oficiální celonárodní označení Svatomartinské víno se užívá teprve čtvrtým rokem, není tato tradice v tuzemsku novinkou. Již z dob císaře Josefa II. pochází zvyklost začínat na svatého Martina s výčepem nového vína. V tom čase totiž končila vinařům, pracujícím u větších sedláků, služba. Její pokračování na další rok se poté dojednávalo při skleničce v té době již jiskrného vína, s nímž se mohlo také poprvé přiťuknout.

Související článek:

Degustátoři rozdali letošní svatomartinská povolení