VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Svatomartinského je na Slovácku dostatek

Svatý Martin je tady. 11. 11., 11 hodin a 11 minut. Magická kombinace osmi jedniček, kterou každoročně vyhlížejí všichni milovníci vína. Právě v ten okamžik se totiž otevírají první láhve nového ročníku. Nejinak tomu bude i na Zlínsku. Jaké letos bude?

10.11.2017
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/archiv

Letošní počasí vinařům zrovna dvakrát nepřálo. Z jara vinice zasáhly mrazy a v září zase vinaře potrápily vydatné deště. „Svatomartinskému se ale většina pohrom až nečekaně vyhnula. Vína tak bude dost a také jeho kvalita bude dobrá,“ naznačil Jaroslav Machovec, ředitel Vinařského fondu, který uděluje značku Svatomartinské víno.

Úroda letos nebude nijak excelentní, milovníci vína ale nemusejí smutnit. Svatomartinského bude dost. „Můžeme se těšit na zhruba stejné množství svatomartinského jako v loňském roce, tedy asi dva miliony dvě stě tisíc láhví,“ dodal ředitel Vinařského fondu.
Pouze vína, jež díky své kvalitě uspěla u speciálního hodnocení odborné komise, které se konalo v závěru října ve Valticích, mají možnost nosit známku Svatomartinská. Tak jako každoročně se už podle přihlášek dalo odhadovat nejvyšší zastoupení bílých svatomartinských vín, která se dělají z odrůd Müller Thurgau, Veltlínské červené rané a Muškát moravský. O něco méně bude růžových z Modrého Portugalu, Svatovavřineckého a Zweigeltrebe a červených z odrůd Modrý Portugal a Svatovavřinecké.

V prvním kole uspělo devadesát procent přihlášených vzorků.

„Zatímco počet zapojených vinařů i objem jejich produkce se během posledních let už relativně ustálil, zajímavostí posledních let je, jak se promítá rostoucí zájem spotřebitelů o naše růžová vína také do svatomartinských. Letos tak poprvé objem produkce růžových svatomartinských pravděpodobně překoná množství vín červených, a to jejich hlavní sezona teprve přijde s prvními teplými jarními dny,“ komentoval to Jaroslav Machovec.

V roce 2005, kdy byla značka Svatomartinské v režii Vinařského fondu uvedena na trh poprvé, se do projektu přihlásilo šestatřicet vinařství. Loni už svatomartinská vína vyrábělo 111 vinařství, která dodala na trh cca 2,3 milionu láhví.

„Letos mohu zcela jednoznačně doporučit růžová vína, která mají krásnou ovocnou aromatiku. Obzvlášť vynikat bude odrůda Zweigeltrebe, se kterou se nespletete. Z bílých vín mě velmi příjemně překvapil Muškát moravský pro svůj krásný aromatický projev a svěžest. Z červených pak vyzkoušejte určitě Modrý Portugal a také Svatovavřinecké zejména v kombinaci s dobrým jídlem,“ poradil Marek Babisz, hlavní sommeliér Národního vinařského centra, které zajišťovalo hodnocení vín.

Co je Svatomartinské vínoZnačka Svatomartinské byla registrována v roce 1995 a od roku 2005 je jejím vlastníkem Vinařský fond. Ten ji dále nabízí zdarma všem vinařům registrovaným v České republice a splňujícím všechna náročná kritéria. V letošním roce Vinařský fond ve spolupráci s Národním vinařským centrem již pojedenácté propaguje tato vína pod jednotným logem.

Nejlepší je husa, která má kolem čtyř kil, radí šéfkuchař  

Šéfkuchař hotelu Baltaci Atrium ve Zlíně Adam Kutal se při přípravě letošního svatomartinského menu držel osvědčených a tradičních postupů. Týká se to výběru zelí, ale třeba také předkrmů. Jak připravit tu nejlepší sváteční husu poradil čtenářům v rozhovoru pro Deník.

Jak lze podle vás co nejlépe připravit svatomartinskou husu v domácích podmínkách?
Doporučuji klasický postup. Husu dobře osolit, pokmínovat a pomalu vcelku péct. 

Čím by se při její koupi měli zákazníci řídit?
Důležité je při nákupu husy sledovat její velikost. Já preferuji husy, které váží přibližně čtyři kila. Vyhovujeme mi míra její masitosti a tučnosti. Samozřejmě je třeba vědět, odkud husa je. Říká se, že maďarské jsou nejlepší. 

Když si na husí pokrmy zajde zákazník do restaurace, jaký nápoj – alkoholický i nealkoholický – byste k nim doporučil?
Já osobně si k huse dám nejraději pivo, a to Plzeň, případně nějaké mladé víno. Nealko bych asi nedoporučoval. (smích)

A jaký dezert?
V domácím prostředí vzhledem k jednoduchosti bych se přidržel oblíbeného jablečného závinu.

Čím jste se řídil při přípravě letošního svatomartinského menu?
Snažil jsem se dodržovat tradice. Jak co se týká výběru zelí, tak i třeba předkrmů. Děláme si kupříkladu domácí husí paštiku s cibulovou marmeládou. (dav)

Autor: Michal Krestýn

10.11.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Zámečníci strojů 20 000 Kč

Zámečníci strojů servisní technik (zámečník/elektrikář). Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 23000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Servisní práce v ČR i po celé Evropě, odborná praxe výhodou, časová flexibilita, ochota cestovat, SŠ tech. směru, znalost NJ podmínkou, výhodou znalost AJ, ŘP "B", cestovní náhrady + diety v eurech. Pracoviště: Obchodní společnost kredit, spol. s r.o., 687 64 Horní Němčí. Informace: Viera Komoňová, .

Výroba - Výroba Kvalitáři a testovači výrobků 15 000 Kč

Kvalitáři a testovači výrobků, laboranti (kromě potravin a nápojů) inspektor/ka kvality. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 30000 kč. Volných pracovních míst: 30. Poznámka: ZK, možnost Dohody o provedení práce, kontrola kvality výrobků slévárenských a plastových odlitků, dobrý zrak nutný, práce v Uh. Hradišti, osobní kontakt možný po telef. domluvě. Pracoviště: Tcqs group s.r.o. - pracoviště, Stojanova, č.p. 978, 686 03 Staré Město u Uher.Hrad.. Informace: Pavel Maceška, +420 777 858 788.

Doprava a logistika - Doprava a logistika Skladník 23 000 Kč

Skladníci, obsluha manipulačních vozíků. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 23000 kč, mzda max. 26000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Příjem, výdej, skladování materiálů a výrobků, jejich přejímka s využitím výpočetní techniky (čtečka čárových kódů), inventarizace a kontrola skladu, provoz, obsluha a drobná údržba VZV, zákl. znalost práce na PC, řidič. oprávnění na VZV, stravování v areálu firmy, příspěvek na stravování, využití fir. techniky, nákup fir. produkce se slevou, fir. mobil, výhodný mo. tarif pro rodinné příslušníky, kontakt telefon nebo e-mail.. Pracoviště: Puruplast, a.s., 686 01 Uherské Hradiště 1. Informace: Hana Hyráková, +420 572 542 577.

Výroba - Výroba Strojírenští technici kontroly kvality, 18 000 Kč

Strojírenští technici kontroly kvality, laboranti Kontrolor/ka strojírenské výroby. Požadované vzdělání: úso (vyučení s maturitou). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Prac. poměr na 1 rok s možností prodloužení, provádění nebo zajišťování zkoušek a sledování kvalitativních vlastností výstupů (např. výrobků, výkonů a služeb) vč. navrhování a projednávání opatření k dosahování požadované kvality, SŠ/SOU/VŠ vzdělání v elektrotech. oboru výhodou, orientace v technické dokumentaci, znalost práce s měřidly, pečlivost, samostatnost, ochota učit se a vzdělávat, znalost systému kvality (ISO 9001), znalost práce na PC, možnost prof. růstu, 5 týdnů dovolené, příspěvek na stravování, kontakt pouze e-mailem.. Pracoviště: Mesit aerospace, s.r.o., Sokolovská, č.p. 573, 686 01 Uherské Hradiště 1. Informace: Petra Lakosilová, +420 572 522 811.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ze zdravotních důvodů zatím postrádá trenér Slovácka Michal Kordula záložníka Marka Havlíka (na snímku vlevo) a útočníka Tomáše Zajíce.

V týdnu se u nás objeví útočník, tvrdí trenér Kordula

20. ročník soutěže O pohár starosty Okresního sdružení hasičů Uherské Hradiště
22

Na náměstí slovácké metropole bojovali mladí hasiči o poháry

Zkuste dobrodružné plavby po Baťově kanálu

S letními prázdninami jsou na Slovácku spojeny plavby po Baťově kanále, během nichž návštěvníci objevují krásy tamního regionu z vodní hladiny.

Legální i zcela ilegální autohoničky a mexické sukně ve Strážnici: videa víkendu

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku o víkendu 23. až 24. června 2018.

V romantickém zákoutí rybníků ryby v noci udicemi moc necloumaly

Je odpoledne předposlední červnové soboty. Ke Konventnímu rybníku a mokřadu Žabinec před velehradskou bazilikou se sjíždějí první příslušníci Petrova cechu, aby si na březích vodních ploch našli lovné místo, na němž se usídlí a úderem 18. hodiny se stanou účastníky 16. ročníku nočních rybářských závodů.

Slovácko deklasovalo Veselí nad Moravou

Předposlední mužstvo krajského přeboru z uplynulé sezony si pozvalo prvoligové fotbalisty Slovácka k přípravnému zápasu.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT