Letošní počasí vinařům zrovna dvakrát nepřálo. Z jara vinice zasáhly mrazy a v září zase vinaře potrápily vydatné deště. „Svatomartinskému se ale většina pohrom až nečekaně vyhnula. Vína tak bude dost a také jeho kvalita bude dobrá,“ naznačil Jaroslav Machovec, ředitel Vinařského fondu, který uděluje značku Svatomartinské víno.

Úroda letos nebude nijak excelentní, milovníci vína ale nemusejí smutnit. Svatomartinského bude dost. „Můžeme se těšit na zhruba stejné množství svatomartinského jako v loňském roce, tedy asi dva miliony dvě stě tisíc láhví,“ dodal ředitel Vinařského fondu.
Pouze vína, jež díky své kvalitě uspěla u speciálního hodnocení odborné komise, které se konalo v závěru října ve Valticích, mají možnost nosit známku Svatomartinská. Tak jako každoročně se už podle přihlášek dalo odhadovat nejvyšší zastoupení bílých svatomartinských vín, která se dělají z odrůd Müller Thurgau, Veltlínské červené rané a Muškát moravský. O něco méně bude růžových z Modrého Portugalu, Svatovavřineckého a Zweigeltrebe a červených z odrůd Modrý Portugal a Svatovavřinecké.

V prvním kole uspělo devadesát procent přihlášených vzorků.

„Zatímco počet zapojených vinařů i objem jejich produkce se během posledních let už relativně ustálil, zajímavostí posledních let je, jak se promítá rostoucí zájem spotřebitelů o naše růžová vína také do svatomartinských. Letos tak poprvé objem produkce růžových svatomartinských pravděpodobně překoná množství vín červených, a to jejich hlavní sezona teprve přijde s prvními teplými jarními dny,“ komentoval to Jaroslav Machovec.

V roce 2005, kdy byla značka Svatomartinské v režii Vinařského fondu uvedena na trh poprvé, se do projektu přihlásilo šestatřicet vinařství. Loni už svatomartinská vína vyrábělo 111 vinařství, která dodala na trh cca 2,3 milionu láhví.

„Letos mohu zcela jednoznačně doporučit růžová vína, která mají krásnou ovocnou aromatiku. Obzvlášť vynikat bude odrůda Zweigeltrebe, se kterou se nespletete. Z bílých vín mě velmi příjemně překvapil Muškát moravský pro svůj krásný aromatický projev a svěžest. Z červených pak vyzkoušejte určitě Modrý Portugal a také Svatovavřinecké zejména v kombinaci s dobrým jídlem,“ poradil Marek Babisz, hlavní sommeliér Národního vinařského centra, které zajišťovalo hodnocení vín.

Co je Svatomartinské vínoZnačka Svatomartinské byla registrována v roce 1995 a od roku 2005 je jejím vlastníkem Vinařský fond. Ten ji dále nabízí zdarma všem vinařům registrovaným v České republice a splňujícím všechna náročná kritéria. V letošním roce Vinařský fond ve spolupráci s Národním vinařským centrem již pojedenácté propaguje tato vína pod jednotným logem.

Nejlepší je husa, která má kolem čtyř kil, radí šéfkuchař  

Šéfkuchař hotelu Baltaci Atrium ve Zlíně Adam Kutal se při přípravě letošního svatomartinského menu držel osvědčených a tradičních postupů. Týká se to výběru zelí, ale třeba také předkrmů. Jak připravit tu nejlepší sváteční husu poradil čtenářům v rozhovoru pro Deník.

Jak lze podle vás co nejlépe připravit svatomartinskou husu v domácích podmínkách?
Doporučuji klasický postup. Husu dobře osolit, pokmínovat a pomalu vcelku péct. 

Čím by se při její koupi měli zákazníci řídit?
Důležité je při nákupu husy sledovat její velikost. Já preferuji husy, které váží přibližně čtyři kila. Vyhovujeme mi míra její masitosti a tučnosti. Samozřejmě je třeba vědět, odkud husa je. Říká se, že maďarské jsou nejlepší. 

Když si na husí pokrmy zajde zákazník do restaurace, jaký nápoj – alkoholický i nealkoholický – byste k nim doporučil?
Já osobně si k huse dám nejraději pivo, a to Plzeň, případně nějaké mladé víno. Nealko bych asi nedoporučoval. (smích)

A jaký dezert?
V domácím prostředí vzhledem k jednoduchosti bych se přidržel oblíbeného jablečného závinu.

Čím jste se řídil při přípravě letošního svatomartinského menu?
Snažil jsem se dodržovat tradice. Jak co se týká výběru zelí, tak i třeba předkrmů. Děláme si kupříkladu domácí husí paštiku s cibulovou marmeládou. (dav)