Svatomartinská vína jsou první vína nového ročníku. Tradice říká, že se otevírají 11. listopadu v 11 hodin, ale není pravda, že by se pila jenom v den svátku svatého Martina. Podle vinařů vydrží svěží až do Velikonoc.

Svatomartinská vína se budou dnes tradičně žehnat na Masarykově náměstí v Uherském Hradišti, kde se představí i zcela nová bílá aromatická odrůda Mery vyšlechtěná v Polešovicích. Celkem budou moci návštěvníci ochutnat více než 60 vzorků vína ze slováckých vinic. Už podeváté přijede Martin na bílém koni, aby připomenul legendární příběh o plášti a žebrákovi. Světec však přijede dnes i do Zlína. Pojede v čele průvodu Martínků, který se vydá od zámku městem už popatnácté. A pozadu nezůstává ani jižní Valašsko. Valašskokloboucké podnikatelské centrum zve zájemce na ochutnávku vína i tradiční husy, ani tam nebude chybět Martin na koni. Menu včetně vzorku vína nabídne jako obvykle i řada restaurací.

Jaroslav Vaďura z Vinařství Vaďura v Polešovicích: Svatomartinské víno převálcovalo beaujolais

Jediný vinař ze Zlínského kraje, který může letos svatomartinská vína prezentovat na základě přísného hodnocení Národního vinařského centra ve Valticích, je Jaroslav Vaďura z Vinařství Vaďura v Polešovicích. Ochutnávat se bude Muškát moravský, Modrý Portugal a Müller Thurgau.

Prošly vám všechny přihlášené vzorky?

Ne, jeden ze čtyř nám komise neuznala. Neprošlo Zweigeltrebe rosé. Skupina odborníků musí víno zdegustovat a víno buď projde, nebo neprojde. Bodování je přísné.

Jaké vůbec letos byly podmínky pro výrobu svatomartinského vína?

Vhodné pro to jsou jen skoré odrůdy. Letošní podmínky byly zjara dobré, pak přišlo horké léto a všichni si mysleli, jak tím vinná réva utrpí. Ale nebyla to pravda. Pak přišly deště, bobule se nalily a my jsme měli spíš problém s tím, že začaly praskat. V tu dobu jsme museli použít i postřik proti hnilobě.

Pokolikáté jste svatomartinská vína připravovali?

Myslím, že je to popáté. Letos jsme lahvovali po tisíci lahvích.

Zvýšil se počet zájemců o tato vína?

Rapidně. Aspoň dvojnásobně až trojnásobně oproti době, kdy se dováželo francouzské Beaujolais Nouveau. Vinařský fond udělal martinskému vínu velkou propagaci, což je dobře. Dnes už o beaujolais ani neslyšíte. Svatomartinské jej chválabohu převálcovalo.

A jaké bude víno letos celkově?

Ročník byl letos velmi dobrý. Nestěžujeme si ani na kvalitu, ani na kvantitu. Zaznamenali jsme vynikající cukernatost. V životě se nestalo, abychom u ryzlinků naměřili u posledních sběrů 29,5 stupně cukernatosti. Prakticky se nedoslazovalo.

Je tedy předpoklad, že by pozdní sběry mohly být až excelentní?

Předpoklad je, ale vinař nikdy nemluví předčasně, to se ukáže, až se víno v lednu vyčistí. Fakt ale je, že vína mají zase málo kyselin. Jsou normální ročníky, ale já myslím, že ten letošní bude opravdu výjimečný.