Přemýšleli jsme, kam se vydáme. Ke konci září už v bližších přímořských letoviscích moc teplo nebude a odletět třeba do Egypta na posvatební faraonův průtah střev se nám nechtělo. „Naprosto úžasné místo! Krásná tichá pláž, a když jsem ráno běhala, chodili po ní ochranáři a stavěli nad místy, kde nakladly želvy vajíčka takové speciální ohrádky," líčila zážitky ze svatební cesty na řeckém ostrově Zakynthos naše známá. „Když jsme jeli okolo ostrova na lodi, pár jsme jich tam i viděli." Mému Martinovi, milovníkovi zvířat, se rozšířily zorničky a bylo najednou jasno.

Dělala jsem průzkum nabídek cestovních kanceláří. Nejnižší cena se v našem termínu pohybovala okolo 13 000 korun za jednu osobu. Dobře… Tak bychom to snad nějak splácali dohromady. Zavřela jsem oči a představovala si, jak se na pláži válíme s míchaným drinkem v ruce mezi nakladenými vejci a večery trávíme podobnou aktivitou na novomanželském loži. Z tohoto snu jsem se probrala v okamžiku, kdy mně došlo, že se mi 14. září změní příjmení, rodinný stav a všechny doklady přestanou platit. Zabrousila jsem na server pro nevěsty a v diskusích začala hledat, jak to vlastně s výjezdy do zahraničí je. „V pohodě! Stačí mít platný pas, tam se stav neuvádí, a že jste si změnila před dvěma dny jméno? To nikdo neví," informovala jedna z novomanželek. „Naše známá zůstala trčet na letišti, nechtěli ji s neplatnými doklady odbavit," znělo o řádek níž. Orosilo se mi čelo. Jak to tedy je?

Šli jsme se poptat do cestovky. „Ze zákona můžete do třech měsíců po svatbě cestovat na platný pas se starým jménem," uvedla mě do obrazu nepříjemným tónem paní ukrytá za štosy katalogů. Obratem nám nacenila výhodný pobyt na Zakyntosu na krásných 30 000 korun. Polilo mě horko, jako kdybych tam zrovna seděla na poledním slunci. Zvedli jsme se, sedli do auta a jeli domů. Cestou ale pan Citrón začal divně cukat při brzdění, tak jsem mu zavolala doktora. „Brzdové kotouče a destičky! Nechal jsem tam udělat i geometrii, vyměnil kapaliny, stěrače. Ještě, že jste to dovezla!" Vytáhla jsem z kapsy bez mrknutí oka 10 000 korun a bylo po Zakhyntosu.

Zaúkolovala jsem mého nastávajícího, aby sedl k internetu a našel něco hezkého v naší domovině nebo třeba na Slovensku. Zašijeme se do nějakého menšího penzionu a budeme odhalovat krásy toho, co kolem sebe již dlouho máme. Taková příprava na dalších, doufáme, minimálně 50 společných let. To už nám vzájemná láska nebude neprobádanou exotickou destinací, ale domovinou a bude jen na nás, zda v ní budeme chtít zakoušet stále nové zážitky.

Autor: Anna Zapletalová