„Od začátku roku si u nás na radnici a v kostele řekly ano společnému životu ve dvou pouze tři snoubenecké dvojice. Zato dětí budeme mít letos v obci asi požehnaně,“ svěřila se Hasalová.

Pověry o májových svatbách přetrvávají i v jiných obcích. Třebaže o květnové veselky ve Starém Městě nebýval ze strany mladých zájem, letos tam budou hned čtyři. „O první květnové sobotě se na naší radnici uskutečnila vícečetná svatba. Na společnou cestu životem, kterou zaznamenaly i televizní kamery, se vydaly sourozenecké dvojice. Poslední taková raritní veselka se ve Starém Městě konala před osmdesáti lety. 17. května sezdáme ještě jeden snoubenecký pár, takže letošní májový měsíc bude na svatby zatím nejbohatší. Od začátku roku do konce dubna jsme oddali jen tři snoubenecké dvojice,“ prohlásila matrikářka Kamila Tomečková.

Silná pověra, že májové svatby končí smrtí, platí asi i v Boršicích. Jen jednu svatbu má na květen ohlášenu tamní matrikářka Marie Tomášů. „Na červen mám nahlášeny čtyři svatby, ale víc svateb by pak mělo být až v září a říjnu,“ podotkla Tomášů.

Mladí lidé si ke sňatkům vybírají nejen kalendářní měsíce, ale i historická místa. Velehradská matrikářka Eva Hanáčková prozradila, že na květen má ohlášeny tři svatby. Snoubenci budou oddáni v replice kostelíku svatého Jana v Modré.

„Květen je pro svatby jak stvořený. Nevím, proč se snoubenci v tomto měsíci do společného života nehrnou. Ale vzhledem k tomu, že budeme mít v letošním máji osm svateb, z toho tři budou v kostele, tři v Muzeu J. A. Komenského a pět na radnici, není to zase tak málo,“ míní brodská matrikářka Eva Špačková.

Na pověry, že květnové svatby končí smrtí, nevěří ani osm snoubeneckých dvojic, které vykročí v máji do života ze sala terreny buchlovického zámku. „Novomanžele, mezi nimiž budou dva smíšené páry z Česka, Německa a USA, lákají hezké prostory někdejšího šlechtického sídla, ale i park, kde se mohou nechat vyfotografovat nebo zachytit objektivem kamery,“ uvedla buchlovická matrikářka Anna Lukeštíková.