I jeho příběh tak dokresloval atmosféru 28. výročí od začátku pádu komunismu, který si společně s ním přišli studenti a další osobnosti Hradiště připomenou v pátek 17. listopadu na Masarykovo náměstí.

„Vždy večer, každé shromáždění končilo hymnou, po níž se lidé vzali za ruce. V tom obrovském řetězu jsme potom procházeli celým Hradištěm a ta pospolitost a vzájemnost lidská byla krásná. Právě tyto dva odkazy revoluce mi dneska mezi lidmi schází,“ vzápětí Igor Stránský litoval nesplněných nadějí, které se pojili k období přelomu režimů.

Připomínka výročí 17. listopadu na náměstí v Uherském Hradišti
Kryl i Modlitba pro Martu. Na náměstí v Hradišti si lidé připomněli 17. listopad

Hymnou také končilo shromáždění na Masarykově náměstí 17. listopadu 2017. A to jak tou oficiální, tak hymnou revolučních let od Marty Kubišové. Kromě toho se však od šesti hodin mohli návštěvníci zaposlouchat také do písniček Karla Kryla či do proslovů zástupce umělecké agentury Pierot Ivana Vacke, člena spolku Memoria za důstojné využití věznice v Hradišti Petra Slintáka či současného ředitele Slováckého divadla Michala Zetela.

Demonstrace k listopadovým událostem v roce 1989. Ilustrační foto.
Studenti a Hradiště dnes slaví 17. listopad

„Stejně jako tady Igor Stránský vzpomínal, chci se vám zaručit, že pokud bude potřeba, bude Slovácké divadlo vždy otevřeno a opět první nachystáno vstoupit do stávky. Přeji si, aby k tomu už nikdy nemuselo dojít, ale vyzývám vás, když se budete někdy zase bát, přijďte za námi do divadla,“ prohlásil Michal Zetel. 

Na závěr vzpomínkové akce pak trojice organizátorů za spolek Studenti pro Hradiště, jmenovitě Jan Jindřich, Adam Jašek a Václav Janík, zapálila pětici svíček do tvaru V, odkazující na osobnost Václava Havla.