„Věříme, že nové hasičské vozidlo nám pomůže naplňovat naše heslo v praxi: Ni pro zisk, ni pro slávu, bohu ke cti, bližnímu ku pomoci,“ prohlásil starosta Sboru dobrovolných hasičů (SDH) Vlčnov Stanislav Moštěk.

Nová automobilová stříkačka, která by podle něj měla zvýšit kvalitu a rychlost při likvidaci požárů a při řešení mimořádných událostí, střídá 23 let dobře sloužící Tatru 815.

Ačkoliv byla vyrobena v roce 1984 a vlčnovští hasiči ji dostali o deset let později z ČKD Praha za pouhých 220 tisíc korun, přesto podle starosty SDH Vlčnov jednotce sloužila nejen při zásazích v obci, ale i mimo ni velmi dobře a ještě jí prý bude sloužit dál.

„Vloni obec požádala o poskytnutí podpory na pořízení nákupu nové cisternové automobilové stříkačky pro potřeby naší zásahové jednotky SDH a bylo jí vyhověno,“ informoval starosta Vlčnova Jiří Matušík.

Fond Zlínského kraje podpořil toto pořízení požární techniky půl milionem korun a rozpočet ministerstva vnitra dvěma a půl miliony korun. Zbytek, více než 4,5 milionu korun uhradila obec ze svého rozpočtu.

Novému vozidlu požehná vlčnovský farář 4. května, kdy má v katolickém kalendáři svátek patron hasičů sv. Florián. Slavnostní akce, které se zúčastnila řada hostů završila vůbec největší jednorázový nákup požární techniky v novodobé historii vlčnovských hasičů.

Technická data hasičského vozidla: Nástavba o objemu 4000 litrů vody a 240 litrů pěnidla je uložena na podvozku SCANIA 4x4 s poloautomatickou převodovkou. Kabina vozidla je určena pro šestičlennou osádku. Pro ni jsou v sedadlech uloženy dýchací přístroje. Vozidlo je vybaveno výsuvným stožárem se světelným tokem 30 000 lumenů. Pro rychlý zásah slouží hasičům vysokotlak o délce hadice 60 metrů.