Nedávno totiž údajně žádali jeho obvodního lékaře, aby nedával souhlas s pokračováním platnosti zbrojního průkazu Zdeňka Kováře. V rozhovoru pro Slovácký deník o tom ve čtvrtek 26. února informoval starosta Uherského Brodu Patrik Kunčar.

Příbuzní střelce vám údajně sdělili, že sám střelec jen před měsícem měl znovu získat zbrojní pas. Je tomu tak?

Ano. Přiznám se, že mě ta informace úplně šokovala. Příbuzní mi dnes rovněž sdělili, že osobně prosili jeho obvodního lékaře, ať mu nevydává kladné potvrzení k žádosti o prodloužení zbrojního průkazu. Že se jedná o osobu, která je 25 let psychicky nemocná a která terorizuje svou manželku. Ten muž měl dvě krátké střelné zbraně a plynovou pistoli a celá rodina trnula hrůzou, že je někdy postřílí. I přes to pozdější střelec před měsícem zbrojní pas znovu získal.

Jestliže například policista musí splnit přísné podmínky pro vydání zbrojního pasu, civilovi postačí pouhé potvrzení od lékaře? K tomu nemám co říct. Navíc se jednalo o osobu, se kterou sice městská policie neměla až tak co do činění, ale Policie ČR jej podle slov příbuzných měla údajně šetřit minimálně jednou za měsíc.

Dalo se tedy podle vašeho názoru postupovat jinak?

To si nejsem jistý. V této oblasti totiž spatřuji obrovské legislativní vakuum. Policie bohužel většinu věcí odloží s tím, že se nejedná o přestupek či trestný čin. Nedojde tak k žádnému odsouzení takové osoby. I když se často jedná o psychicky labilního a narušeného člověka, pokud on sám nesouhlasí se svým umístěním do psychiatrické léčebny, nikdo jej tam nedostane. Jestliže soud vysloveně nenařídí ústavní ochrannou léčbu, osoba tam jít nemusí a je to vyloženě na dobrovolné bázi. Bohužel tady takových lidí máme víc, někteří mi před časem určitě připadli daleko nebezpečnější než úterní střelec. Chodí přímo na úřad nám vyhrožovat a my s nimi neumíme udělat žádný pořádek. Úterní události to teď samozřejmě staví zase do úplně jiného světla.

Od koho jste se vůbec o úterních dramatických událostech poprvé dozvěděl?

Tuším, že první mě vyrozuměla má druhá asistentka, že se na Družbě vůbec něco děje. První asistentka bohužel sama na to místo právě odjela, protože měla telefonát od svého manžela, k čemu tam zrovna došlo. Během několika minut jsem pak obdržel zprávu od městské policie, která na místě zasahovala.

Co vám v prvním momentě blesklo hlavou? Obával jste se třeba islamistů?

Na islamisty jsem vůbec nemyslel. Spíš mě napadlo, že do restaurace vpadl nějaký duševně narušený člověk, který tam začal střílet do vzduchu a při tom nešťastnou náhodou někoho zranil.

Provozní restaurace Družba se odmítl k úterním událostem vyjádřit a odkázal se na vás. Údajně vás informoval, co se v podniku v osudnou chvíli dělo. Co všechno vám sdělil?

Provozní mi uvedl některá jména obětí a popsal mi zhruba průběh té události, které se osobně účastnil. Vysvětlil mi například, že ta zraněná žena se v restauraci ocitla úplně náhodou. Sám měl údajně velké štěstí, protože měl jinou směnu. Jinak by obsluhoval přímo na place. Takto se mu podařilo společně s jinými při útoku utéct.

V současnosti už nejspíš víte, kdo všechno se stal obětí řádění střelce. Znal jste vy osobně někoho z nich?

Podle mně dostupných jmen vím už s jistotou, že jsem osobně znal dvě z obětí. Ale není samozřejmě vyloučeno, že se ten počet nezvýší. Kdybych viděl jejich fotografie, nejspíš bych zjistil, že jich znám daleko víc. Byl mezi nimi bohužel i jeden můj kamarád, se kterým jsme hodně spolupracovali v oblasti folkloru a kulturních akcí.

Údajně jste se s pozdějším střelcem setkal i vy osobně? Za jakých okolností to bylo?

Uvědomil jsem si to až v posledních hodinách, že jsme jej vlastně viděli v restauraci na Domu kultury. Šli jsme tam právě s kolegy na oběd. Od obsluhujícího personálu jsem později dostal informace, že tam ten pán postával venku s deštníkem a pak vešel dovnitř. My když jsme zrovna přicházeli, jsme jej potkali uvnitř té restaurace. Byl právě na odchodu. Vím, že někdo z mých kolegů se v tu dobu podivil, jaktože je restaurace krátce po 12. hodině prázdná. Podle obsluhy shodou okolností krátce před naším příchodem všichni odešli. Během našeho pobytu v podniku lidé zase začali přicházet. Pokud se opravdu jednalo o toho střelce, vešel do této restaurace náhodou zrovna v době, kdy v ní nikdo nebyl. Vypadá to, že kdyby přišel o něco později, v době kdy už byla plná hostů včetně nás, zaútočil by pravděpodobně už tady. Nejspíš bychom tady teď nebyli už ani my.

S kým jste zrovna na ten oběd šel?

S oběma místostarosty a tajemníkem úřadu.

Vy osobně jste se zúčastnil nočního zásahu v domě podezřelého muže? Máte případně informace o tom, jak to probíhalo?

U zásahu v domě pachatele jsem nebyl, nikdo mě k němu nepřizval. Až dnes ráno (čtvrtek 26.2. – pozn. red) jsem byl kontaktován bratrem té paní, který mi přinesl ukázat fotky, jak je ten dům zničený. Všechny dveře tam byly rozkopané, přitom v zámku dveří z té strany, odkud policisté přišli, se normálně nacházel z venku klíček. Navíc syn té ženy byl údajně přímo před domem i s klíči a nabízel policistům, že odemkne. Nikdo však o to neměl zájem.

Obraceli se na vás v úterý obyvatelé Uherského Brodu o sdělení bližších informací k tomu, co se děje?

Samozřejmě. A to neustále. Nejdříve se vyptávali co se vůbec děje. Vůbec nic nevěděli. Někteří mi řekli, že jim policie zabránila v průchodu kolem Družby. Když už prosakovaly informace, že tam jsou snad i mrtví, začali se na mě obracet i příbuzní potencionálních obětí, jestli je jejich blízký na živu či mezi mrtvými. Bohužel panovalo velké informační vakuum a sám jsem nevěděl, co říkat.

Ministr vnitra zmínil, že jste nevhodně informoval o některých skutečnostech ze zásahu. Domníváte se, že jste nějakým způsobem pochybil?

I když se na mě pan ministr vcelku obořil, rozhodně si nemyslím, že jsem jakkoliv pochybil. Mám například telefonicky podloženo, že jsem informaci o ukrytém člověku na toaletách dostal od novinářů, před tím, než jsem ji sám sdělil do televize. Pokud takovou informaci již mají média, předpokládám, že to je veřejná informace. Pokud bych ji samozřejmě dostal od policistů s tím, že se jedná o důvěrnou zprávu, bylo by vše úplně jinak. Je to právě o té nedostatečné informovanosti ze strany policie. Vnímám to tak, že se na základě této zprávy nic nestalo a nikomu neublížila. Nikdo z obyvatel Brodu mi doposud nevynadal, a to ani ten, který byl během útoku zavřený na toaletě. Několikrát jsem s ním od té doby už hovořil. Všichni jsou naopak rádi, že jsem vůbec průběžně informoval média, byť byly ty informace jen strohé a neověřené. Ale lidé byli alespoň obeznámeni s tím, co se děje. Doposud dostávám spousty podpůrných vyjádření, ve kterých se mě lidé zastávají proti panu ministrovi, kterého obviňují, že se jen chtěl zviditelnit před stranickým sjezdem, který mají v neděli.

Jaké informace by tedy podle vašeho názoru měla policie v takových případech starostům poskytnout?

Policie by starosty měla určitě průběžně informovat o tom, co se vlastně děje. Vůbec dát vědět o podobné mimořádné události, v jakém je rozsahu, jaký bude další postup, a také co má sám starosta dělat. Sdělit, jestli policisté požadují nějakou součinnost, jestli má starosta informovat veřejnost, jaké informace mohou jít do médií a jaké jsou naopak důvěrné a případně zda má naopak starosta úplně mlčet. Pochopil bych i vzkaz od policie typu: Máme tady mimořádnou událost, vyčkejte dalších pokynů policie, do té doby nezveřejňujte informace a nekomunikujte s médii. Bude to zajišťovat náš mluvčí. Toto by stačilo. Já bohužel neměl od policie ani zprávu v takovém znění.

Je možné, že nutnost okamžitého operativního řešení situace na místě policii nedovolí, aby se třeba věnovala právě těmto záležitostem?

V úterý jsem se třeba sám dovolal veliteli zásahu, který mi sdělil, že nemá na mě čas. Toto mu v žádném případě nevytýkám. Ale v týmu a vedení policie je spousta jiných lidí, kteří mohli zvednout ten telefon a kontaktovat mě. Například včera mi volal primátor Zlína a sdělil mi, že u nich to přesně takhle funguje. Policisté jej o mimořádné události informují, sdělí mu svůj postup, včetně toho, co po něm žádají. Je mi jasné, že policie postupuje především podle svých zákonných ustanovení, nicméně je tady i jakási lidská rovina a policie by si měla uvědomit, že jejím nejbližším partnerem je vedení samosprávy. A na koho jiného se logicky občané města obrací, než na starostu. A tomu by měla policie také přizpůsobit svou komunikaci.

Dá se už nyní říci, že na základě úterní tragédie přistoupíte k nějakým novým bezpečnostním opatřením?

Zatím jen vše vyhodnocujeme. Momentálně je důležitější se postarat o pozůstalé, včetně zajištění účinné psychologické pomoci. Další postup bude ve spolupráci s Policií ČR, a abych řekl pravdu, nevím, jestli a jak zpřísnit bezpečnostní opatření. Zatím indicie ukazují, že se jednalo o nemocného člověka, který útočil úplně osamoceně.

Nejspíš je na podobné úvahy ještě brzy, nicméně víte už nyní, jestli se vůbec podaří restauraci znovu zprovoznit?

Jaký bude budoucí osud restaurace momentálně těžko říct. Vím jen, že teď bude několik dní zavřená. Sám jsem se zamýšlel, jak dlouho asi bude trvat celkový návrat k normálu. Osobně doufám, že se podnik zase rozjede a lidé si do něj opět najdou cestu.

V poslední době jsme mohli sledovat podobné události jinde v Evropě. Napadlo vás někdy, že se něco takového může stát i v Uherském Brodě?

Že se něco v takovém rozsahu jako jinde ve světě může stát i v Brodě, mě nikdy nenapadlo. Nicméně v posledních letech ve mně sílí názor, že jednoho dne to někde musí přijít. Každý den jsme z médií zahlcováni množstvím detektivek, nejrůznějších stříleček a vůbec tím, co se kde děje. Obávám se, že to může být návod pro některé psychicky narušené jedince, například právě k podobným hromadným střelbám. Domnívám se proto, že události v Brodě jsou odrazem celé společnosti.

Nepochybně vám přišlo množství kondolencí. Dá se říci, že byly doslova z celého světa?

To určitě. Obdrželi jsme je například i z Velké Británie, z USA, Portugalska či Holandska.

Jak dlouho ještě bude vlát černý prapor na budově úřadu?

Určitě to bude minimálně do doby, než budou všechny oběti pochovány.

Patrik Kunčar (1973) je člen KDU-ČSL, povoláním geodet. Od roku 2006 zastupitel města Uherský Brod, od 10. listopadu 2010 starosta tohoto města, od 18. ledna 2014 také senátor Parlamentu ČR za obvod číslo 80.

Související Jakým typem zbraní se střílelo v uherskobrodské restauraci Družba