Stalo se tak při 29. ročníku Strašného večera, který odstartoval v 18 hodin II. ročník Dýňobraní, jehož pořadatelé byli členové skautského oddílu z Modré. Sladké i poloslané kalorické bomby z dužin máslových dýní byly ve stáncích před budovou obecního úřadu nedílnou součástí přepestré gastronomie Strašného večera.

„Páteční Dýňobraní se neobešlo bez stovek všelikých vytříbených dýňových dobrůtek, které připravily maminky malých skautíků. Přesto, že ti si kulinářské specialitky přímo hýčkali, prodávali je lidem, kteří si přišli užívat Strašný večer,“ nechala se slyšet Nela Partyšová, vedoucí šestnáctičlenné skautské družinky Vlaštovky.

Prozradila, že stovky na sladko i na slano vyrobených dobrot se prodaly do zbla za tři a půl hodiny pátečního večera. Nela Partyšová podotkla, že výtěžek z letošního Dýňobraní činil 27 776 korun a poslouží skautům k dovybavení jejich klubovny.

„Příjemně mě překvapilo to nepřeberné množství sladkých a slaných dobrot z různých druhů dýní. Třeba buchtičky, jednohubky, dortíky, různé druhy zákusků a dalších dýňových specialit,“ vysekl poklonu skautíkům a jejich maminkám Miroslav Kovářík, starosta Modré a vůdce tamního skautského střediska.

Podzimní dekoraci, roztodivným výtvorům a strašidýlkům z dýní a nejrůznějších obličejů, veselých i děsivých, umístěných o pátečním večeru před domy v obci, vtiskli tamní kluci, holky, jejich rodiče i prarodiče.

„V ulicích obce bylo na 250 dýňových strašidýlek různě okostýmovaných a další dekorace či výtvory ze žluté, oranžové či zelenooranžové zeleniny. Jim mihotavá světla svíček nebo elektrických žárovek dávaly strašidelného i tajemného vzezření,“ popsal své pocity starosta Modré. Posmutněle dodal, že už druhým rokem se dýní kvůli suchu neurodilo.

S trochou nostalgie vzpomenul starosta Kovářík, jak se před 29 roky z iniciativy tamního skautského střediska zrodil první ročník přehlídky dýňových strašidel tajemného vzezření. „Tehdy jsme neměli tušení, že se z ní stane tradice a dýňových výtvorů bude z roku na rok přibývat. Dnes už pořadatelem akce nejsou jenom skauti, ale celá dědina,“ dodal první muž Modré.

Nejdéle postávaly stovky korzujících lidí ulicemi Modré u žlutosvitových dýňových uměleckých dílek před domy Hrabincových, Piňosových, Křivánkových, Nožičkových a dalších rodin.