Ten letos již posedmé nabídl přehlídku dechové hudby, výstavu obrazů nebo setkání pěveckých sborů. Pro Straňany však bylo největší událostí právě otevření zámečku.

„Budova už opravu rozhodně potřebovala. Nyní vypadá mnohem lépe a moderněji. Opravy sice trvají opravdu dlouho, ale určitě to ve výsledku bude stát za to,“ myslí si jednadvacetiletá obyvatelka Strání Tereza Davidová.

Místostarosta Strání Antonín Zámečník prozradil, že rekonstrukce už trvá čtyři roky a zatím si vyžádala třicet milionů korun. K úplnému dokončení však bude potřeba ještě téměř pětadvacet milionů korun. „Nově zrenovovaná je v současné době restaurace, sál, salonek, kuchyně a sociální zázemí pro personál. V budoucnu máme v plánu ještě interiérně vyřešit prostory v prvním patře, ve kterých dříve sídlilo městské informační centrum a knihovna. Nyní tam bude obřadní a výstavní síň. Ubytovnu má zase nahradit hotel,“ vyjmenoval místostarosta s tím, že vše však závisí na státních dotacích. Celá rekonstrukce byla původně naplánovaná na pětapadesát milionů korun.

„Za ty čtyři roky obec investovala téměř osm milionů, Zlínský kraj přispěl částkou dva a půl milionu a zbytek dotoval stát,“ poznamenal Zámečník. Podle vedoucí místního informačního centra Barbory Kubíčkové se většina obyvatel na opravený objekt těší. „Budova dostala nový kabát a kapacitně se rozšířil i sál, což oceníme všichni. Před zahájením rekonstrukce jsem měla strach, že přestěhování infocentra a knihovny do podkroví základní školy způsobí potíže. Našli si nás tam však také turisté,“ řekla Kubíčková.

Místostarosta dodal, že návrat infocentra a knihovny zpátky na Zámeček obec neplánuje. Podle Kubíčkové lidé uvítají také nový hotel. „Naše zkušenosti s turisty ukazují, že si lidé raději připlatí za větší komfort,“ doplnila.

Na nově otevřený Zámeček se proto o víkendu přišly podívat stovky lidí. Kromě prohlídky je v pátek čekalo setkání mužských a ženských pěveckých sborů při cimbálovce a v sobotu Večer české a moravské dechové hudby. Tam se kromě dechové hudby Straňanky představili i hosté z Prahy, dechová hudba Krajanka. Včera pak přišel na řadu festival dechových hudeb „Pod Javorinú“. „Kromě toho si u nás letos připomínáme osmdesát let od založení fotbalového klubu ve Strání a třicet let výročí cimbálové muziky Strýci,“ poznamenala Kubíčková.