Pozměňovací návrh stávajícího systému posílají co nejdříve pomocí senátorského Klubu otevřené demokracie premiéru Mirku Topolánkovi, jehož vyjádření očekávají do měsíce.

„Systém rozdělování dotací je značně netransparentní. Podporuje korupci a bující administrativu. Starostové už nechtějí chodit jako žebráci s čepicí od jedněch ministerských dveří k druhým a prosit či uplácet ministerské úředníky proto, aby pro své občany získali nějaké finanční prostředky,“ prohlásil předseda hnutí Petr Gazdík, který je zároveň starostou Suché Lozi na Uherskohradišťsku a zastupitelem Zlínského kraje.

Hnutí si nechalo zpracovat analýzu zkoumající, zda by šlo ve státním rozpočtu přerozdělit prostředky tak, aby je obce dostávaly přímo, bez nutnosti podávat speciální žádosti. Ze studie podle předsedy hnutí vyplynulo, že z pětasedmdesáti miliard určených na dotace rozdělované parlamentem, ministerstvy či státními fondy, by mohly obce přímo bez dotačních prostředníků dostávat téměř devětadvacet miliard.

„To by například při počtu více než tisíce obyvatel Suché Lozi znamenalo příjem tři miliony korun ročně,“ uvedl příklad Gazdík.

Nový systém je podle místopředsedy hnutí Stanislava Polčáka, jenž je místostarostou Vysokého Pole na Valašskokloboucku, zcela transparentní, a nebude mít žádný negativní dopad na státní rozpočet. „Těchto pětasedmdesát miliard tvoří pouze 6,6 procenta rozpočtu. Nejedná se o další zadlužování státního rozpočtu,“ upozornil Polčák.

Poslední kapkou pro nutnost změny rozdělování financí prý bylo pro Starosty zjištění, že dotace byly kdysi použity i na veřejný dům. „Není to ojedinělé. Známe případy, kdy poslanci podporují z takzvaného porcování medvěda fotbalové či jiné kluby svých dětí, kdy se prostředky z daní nás všech využívají velmi nehospodárným způsobem,“ dodal Gazdík.

Premiér je podle starostů klubu povinen do třiceti dní odpovědět, jakým způsobem by se dala situace řešit. „Pokud nebude našim požadavkům vyhověno, jsou starostové ochotni jít za tuto věc protestovat před úřad vlády,“ ujistil předseda hnutí.

Starostové a nezávislí sdružují asi tisíc představitelů obcí České republiky. Nový návrh by podle nich mohl představovat až pětadvacetipro­centní přilepšení všem, tedy nejen vybraným obcím.