První stojan pro cyklistovu duši, který by měl následovat další, vyrostl v Uherském Hradišti na Moravním nábřeží (u restaurace Komín). Jednoduché zařízení zdarma poskytované tamní radnicí nabízí projíždějícím cyklistům volně dostupnou mechanickou pumpu na kola.

„Jedná se o úplnou novinku, kterou zatím nikde jinde ve městě nenaleznete. Inspiraci jsme si vzali z jiných cyklistických měst v České republice a nápad se nám velice zalíbil. Podle ohlasů pak může být podobných míst v Hradišti více," prozradil mluvčí uherskohradišťské radnice Jan Pášma.

Jejich lokalita pak bude záviset na tom, jak je dané místo využívané cyklisty. Další uvažované stojany by tak mohly vyrůst u stezky v Kunovském lese, podél Velehradské třídy či ve Smetanových sadech. Pořízení jedné pumpy, její instalace a vydláždění prostoru přijde město na pětatřicet tisíc korun. „Stojan už navštívili vandalové, kteří jej poničili graffity. Ty se nám naštěstí podařilo smýt, nicméně v tomto smyslu je každé veřejné zařízení, stejně jako jsou například tyto stojany, proti vandalství bezbranné. Spoléhat lze pouze na dohled městské policie," dodal Jan Pášma.