„Už vím, proč se musím brodit bahnem pokaždé, když se chci se psem dostat kolem strojů firmy Skanska na Rochus. Dnes jsem byla svědkem, jak pracovník firmy svůj bagr s lžící rozjel dolů k místu, kde parkují, aby to bahno, které měl na kolech, odletělo na cestu. Pak lopatou přímo na cestě ještě stroj oškrábal," postěžovala si na sociální síti před několika dny Hana Maděričová. Na její údajný dotaz, jestli to pracovník nechá na cestě, jí odpověděl, že „chlapi dojedú". „Nevím, co to mělo znamenat. Jestli to jakože uklidí, nebo si tam taky budou čistit stroje," poznamenala ironicky Hana Maděričová. Stavební dělníci by si podle jejího názoru měli nepořádek po sobě uklidit.

„Lituji toho, že jsem na podzim nenafotila tu náklaďáky rozježděnou trávu a terén v místech, kde se nic nestaví a nebuduje," přidala se se svým postřehem Eva Petrová Mařáková. „Chodím na Rochus od Mařatic prakticky každý den…a to by člověk brečel. Od Mařatic se tam prakticky nedostanete, pokud nejdete přes bahno," posteskl si uživatel sociální sítě se jménem Matýsek Udo Arny.

Součástí každé stavby je určitá míra nepořádku

Přírodnímu parku a bývalému vojenskému cvičišti Rochus v současnosti dodávají stavební dělníci novou tvář. Její návštěvníci by se do ní měli zanedlouho dostat daleko snáze, než tomu bylo doposud. „Momentálně stavíme příjezdové cesty, z nichž jedna nás dovede až ke kapli svatého Rocha. Zároveň odstraňujeme starou panelovou armádní cestu. Budujeme také inženýrské sítě jako jsou veřejné osvětlení, kabely vysokého napětí, dešťové kanalizace, včetně dvou retenčních nádrží. Chybět nebudou ani sadové úpravy," konstatoval starosta Uherského Hradiště Stanislav Blaha. Součástí každé stavby je určitá míra nepořádku. O tuto oblast by však podle představitelů hradišťské radnice mělo být postaráno. „Úklid stavby probíhá průběžně v potřebném rozsahu dle aktuální situace na staveništi," uvedl mluvčí této instituce Jan Pášma. Určitou míru tolerance projevují v této souvislosti také představitelé opozice.

Na Rochusu vznikne malé muzeum v přírodě

„Pokud tam někdo něco staví a má v záměru tam postavit budovy, potřebuje samozřejmě inženýrské sítě. Pak je jasné, že tam je určitý nepořádek. Předpokládám, že ta firma, která má zakázku na starosti, vše napraví," vyjádřil se představitel hradišťské opoziční ČSSD Antonín Seďa. Zároveň však připomněl, že je se svými kolegy spíš zastáncem jiného projektu, který by byl o méně stavbách a který by vytvářel pro obyvatele města spíš přírodní park.

Vedení města záležitost vidí jinak. „V té lokalitě bude především příroda. Jenom ji nemůžeme nechat ležet ladem," oponuje Stanislav Blaha. Pouze v okrajové části Rochusu má podle jeho slov vzniknout malé muzeum v přírodě, sestávající z několika historických staveb a související infrastruktury. Mimo to v této lokalitě v budoucnu vyroste také menší přírodní amfiteátr, který by vytvořil zázemí pro nejrůznější folklorní kulturní pořady.Lepší síť komunikací by měla v každém případě Rochusu prospět i podle názoru ředitele společnosti Park Rochus Jana Blahůška. „Jedná se o zlepšení přístupu k samotnému parku, což této lokalitě otvírá další nové možnosti k jejímu rozvoji," konstatoval Jan Blahůšek.

Odpovědnost za nepořádek na silnici si firmy přehazují jak horký brambor

Kdo konkrétně stojí za znečištěnými komunikacemi pod Rochusem není jasné. Své stroje v této lokalitě mají hned dvě firmy. Ani jedna svou vinu nepřiznává. „My tam skrz klimatické podmínky nepracujeme od Vánoc, nastupujeme znovu začátkem března. Pokud něco na komunikace nataháme, uklízíme to. Momentálně v té lokalitě ale staví vinařství nějaká firma Lisoněk. Její stroje toho na silnici často natáhnou hodně," uvedl stavbyvedoucí společnosti Skanska Petr Zabloudil. Druhá společnost však takový argument odmítá. „My máme nejtěžší stavební práce za sebou, skončili jsme s nimi už někdy v říjnu. Nepořádek tam zůstává po firmě Skanska, která tam momentálně využívá těžké stroje při výstavbě kanalizace," oponuje stavbyvedoucí společnosti Lisoněk s.r.o. Tomáš Lisoněk.