Důvodem nového opatření je událost, ke které došlo na přelomu minulého a letošního roku. Přesně na Silvestra totiž úřadům oznámila žena ze Starého Města, že se na venkovní ploše uvnitř objektu povalují mrtvá těla prasete a dvou telat. „V uhynutí zvířat zahrála smutná shoda náhod. Událost oznámila žena, která od nás dostala výpověď a zřejmě nám chtěla uškodit,“ komentoval událost z konce minulého roku jednatel školního hospodářství Pavel Němec.

Nic neponecháme náhodě

Mrtvá zvířata se na ploše ve statku nacházela celkem čtyři dny. To je právě důvod, proč „pomsta“ oznamovatelky padla na úrodnou půdu. „Každý úhyn hospodářského zvířete musí majitel oznámit pracovníkům kafilerie a ti se musí postarat o jeho okamžité odvezení,“ upozornil mluvčí Státní veterinární správy ČR Josef Duben. Majitelem staroměstského Školního hospodářství je Zlínský kraj. „Něco podobného je neomluvitelné. Pracovník, který byl za tento stav zodpovědný, byl potrestán snížením platu,“ podotkl mluvčí Krajského úřadu ve Zlíně Patrik Kamas.

Vedení statku už do budoucna nechce nic ponechat náhodě. „Omezíme vstup veřejnosti do některých částí objektu a budeme vůči exkurzím důslednější. Nemůžeme dovolit, aby se něco podobného opakovalo. Zájemce ale odmítat nebudeme. Předpokládáme, že první z nich se přihlásí na jaře, kdy pohled na rozkvetlý statek a nová mláďata jsou lákadlem,“ sdělil jednatel Němec.