„Byla podaná stížnost na špatný postup ve stavebním zřízení k rukám starosty. Ten informoval radu obce a poté udělil danému úředníkovi jako jeho zaměstnavatel finanční pokutu. Stěžovatelka upozornila na jeho nesprávný přístup a chtěla zjednat nápravu, což se stalo," poskytl informace bílovický radní Adam Skovajsa.

O co se přesně jednalo, pak nastínil starosta Bílovic Petr Fusek. „Šlo o klasický sousedský spor, ve kterém stěžovatelka namísto toho, aby se obrátila se svými problémy na souseda, odeslala oficiální cestou dopis, v němž žádala stavební úřad o nápravu situace. Její soused totiž měl schválenou projektovou dokumentaci na stavbu, jež obsahovala okna, skrze která by jí viděl do zahrady," vysvětlil Petr Fusek.

Podle něj si obyvatelé často myslí, že za ně obecní úřad vše vyřeší. „Než aby si nejdříve spolu sedli a všechno si vyříkali, jdou první za mnou jako starostou. Například když křičící děti ruší souseda nebo když někomu padají jablka na pozemek druhého, hned jdou za mnou," pokrčil rameny starosta Bílovic.

Podobné zkušenosti má i první muž Šumic Josef Jančář. „Se stejnými problémy se také setkávám, ačkoliv bych neřekl, že jejich počet nějak dramaticky stoupá. Momentálně řešíme přes stavební úřad spor dvou sousedů, kteří si stěžují na projekty toho druhého," poznamenal.

Z jeho pohledu narůstají přestupková řízení zvláště kvůli tomu, že obecně mají obyvatelé lepší právní povědomí, a tak vědí, na co si mohou stěžovat a na co nikoliv.

„Ve stavební komisi jsem působil od roku 1982 a vždy se našel nějaký provokatér, s nímž se nedalo domluvit. Dnes se samozřejmě také najdou neustále nespokojení sousedi, čím dál víc se nalézá však i těch, kteří díky obeznámenosti se zákony jdou hned oficiální cestou," řekl Josef Jančář.

Pokuty ve správním řízení uděluje městský úřad. Ten v Uherském Hradišti však nedokáže přesně vyčíslit, kolik stížností vyřizuje kvůli sousedským sporům.

„V rámci přestupků řešíme nejen sousedské konflikty, ale i přestupky majetkové a proti veřejnému pořádku. Agendu zabezpečují tři zaměstnanci oddělení přestupkových řízení. Evidujeme pouze celkové číslo, dále je nečleníme, vše je poměrně detailně vyčísleno ve výroční zprávě," vysvětlil mluvčí uherskohradišťské radnice Jan Pášma.

Z ní pak vyplývá, že za rok 2015 oproti jiným letem projednával úřad v Uherském Hradišti o celou polovinu méně návrhů na přestupky (727), přesto vystavil pokuty za zhruba stejnou částku jako v minulosti.

„Přestupků proti občanskému soužití (ublížení na cti, urážka, posměch) evidujeme od začátku roku k dnešnímu datu šestačtyřicet. Úmyslného vyhrožování, neoprávněného nařčení či jiného hrubého jednání je celkem sto čtyřicet tři," dodal aktuální data Jan Pášma.