„Pokud mi to časové možnosti dovolí, chodívám běhat alespoň obden nějakých deset kilometrů, ale takhle dlouhou trať jsem ještě neběžela. Byla to pro mě výzva, a proto jsem to chtěla zkusit," prozradila ostrožská starostka, co ji vůbec přimělo, vyběhnout společně s dalšími tisíci účastníky do ulic Olomouce. A průběh samotného maratónu ji údajně příjemně překvapil.

Hana Příleská„Závod měl příjemnou atmosféru s vynikající organizací. Já osobně jsem navíc díky závodu poznala místa, která jsem před tím vůbec neznala, ačkoliv tedy sama pocházím právě z tohoto regionu," popsala své dojmy ze závodu padesátiletá Hana Příleská. A v olomouckých ulicích se jí nejspíš zúročil poctivý dlouhodobý trénink.

„Prvních dvanáct kilometrů bylo v pohodě, to jsem měla naběháno. Určitá krize se dostavila zhruba mezi čtrnáctým a sedmnáctým kilometrem, kdy jsem měla pocit, že to vůbec neubíhá. Pak už jsem naštěstí cítila blížící se cíl," zavzpomínala na průběh závodu starostka Uherského Ostrohu. A do cíle se jí podařilo doběhnout. Čas něco přes 2 hodiny a 35 minut je pro ni údajně výzvou do budoucna. „Bolely mě sice trochu nohy, ale zvládla jsem to. Mé celkové pořadí byla pozice něco přes tři tisíce. Osobně bych ale spíš chtěla napravit čas, potěšilo by mě, kdybych jej do budoucna stáhla pod dvě a půl hodiny. Alespoň mám motivaci," dodala s úsměvem Hana Příleská a vzápětí nevyloučila, že se na startovní čáru závodu v hanácké metropoli nepostaví znovu.

Olomoucký půlmaraton, který se běží ulicemi města, zažil svou premiéru v roce 2010. Letošní závod se uskutečnil v sobotu 21. června a zúčastnilo se jej přes sedm tisíc běžců. Z celkového vítězství na jednadvacetiki­lometrové trati se nakonec radoval keňský běžec Geoffrey Ronoh, který na trať původně vyběhl jako vodič největší hvězdy olomouckého závodu, kterou byl světový rekordman a vítěz maratonu v Londýně Wilson Kipsang.

Senzační Olomoucký půlmaraton OBRAZEM. Najdete se?