Kdybyste měl jmenovat nejdůležitější věc, kterou teď v obci máte vykonat, která by to byla?

Dokončujeme vizualizaci veřejného prostranství a pro příští rok investičně připravujeme rekonstrukci čtyř místních komunikací. Bude to největší investice do komunikací ve vlastnictví obce v jednom roce. Pro příští roky bude zcela jistě největším projektem projekt sportovně rekreačního areálu ve Vlčnově. Nový územní plán zahrnul do této lokality prostor stadionu tělovýchovné jednoty, stávajícího koupaliště a areál kynologického klubu Vlčnov. Představa o využití tohoto území se začala připravovat před mnoha lety. Zastupitelé by neměli uvažovat v horizontu volebního období, ale jejich pohled musí být i do budoucnosti a měli by najít odvahu nachystat projekty pro příští generaci zastupitelů. Velké projekty, mají-li být připraveny kvalitně, mají-li sloužit místní komunitě a zajistit rozvoj obce, se připravují často i několik let.

Co považujete za největší úspěch vaší obce, kterého se letos podařilo dosáhnout?

Letos jsme vyřešili dlouhodobý problém parkování v prostoru od křižovatky po vlčnovský kostel. Je to místo kde je koncentrace obchodů a v nedávné době parkující auta blokovala provoz na krajské komunikaci, přestože nedaleké parkoviště na návsi bylo prázdné. Součástí investice podélného parkování je nový chodník, výsadba, lavičky, odpadkové koše a stojany na kola. Zateplili jsme dva poslední pavilony v prostoru základní a mateřské školy.

Co je podle vás největším problémem vašeho současného starostování?

Nevím, jestli je to největší problém, ale určitě je to velký problém samospráv v České republice, a to administrativní a byrokratická zátěž, která je rok od roku větší. Platí to i ve sféře podnikání, školství, zdravotnictví a v sociálních službách. Mě osobně mrzí problematika lidských vztahů. Za starostou přijde pán a stěžuje si na souseda, jaká je to hrozná bestie, jak mu dělá naschvály: „Starosto, něco s tím udělej, řekni mu to, ale neříkej mu, že jsem ti to řekl." Ani starosta ani přestupkové komise a soudy nevyřeší všechno. Lidé by se měli domluvit, podat si ruku, nalét štamprli slivovice a žít vedle sebe spokojeně s pocitem, že mám bezvadné sousedy. Já osobně mám sousedy skvělé.

Obyvatelé obcí dnes často trpí nedostatkem kulturního vyžití. Jak je to u vás? Pečujete o své obyvatele i po kulturní stránce? Daří se u vás spolkům a kulturnímu životu?

V pestrosti kulturního vyžití se odráží činnost, kvalita a počet místních spolků, nabídka volnočasových aktivit základní školy, mateřské školy, knihovny a farnosti. Ve Vlčnově je kolem 30 různých organizací ať už registrovaných, nebo třeba skupinky správných nadšenců, jako je třeba Spolek přátel ploťácka. Ve většině případů tyto spolky nabízí aktivity pro různé věkové kategorie od dětí až po seniory. Škola doplňuje tuto nabídku o různé mimoškolní aktivity. Knihovnu navštěvují jak děti z mateřské školy, tak i důchodci. Všechny aktivity farnosti jsou směřovány k duchovnímu růstu člověka. Už prezident Masaryk říkával: „Ve zdravém těle zdravý duch." Nejlépe to funguje tam, kde obec vytváří podmínky pro činnost spolků a ne že se snaží organizovat úplně všechno.

Straší vás odliv obyvatel z obcí do velkých měst a aglomerací? Nemáte strach, že se vesnice zcela vylidní? Máte možnost jako starostové s tím vůbec něco udělat?

Velký odliv obyvatel z obcí do měst byl v 70. a 80. letech, kdy se ve městech začala stavět velká sídliště. Dnes naopak spousta lidí z měst dává přednost klidnému a bezpečnému životu na vesnici. Ve Vlčnově nás mírně přibývá nebo alespoň neubývá. Do měst odchází šikovní mladí lidé, kteří vystudovali obory, ve kterých najdou profesní uplatnění pouze ve velkých městech. Co s tím mohou starostové udělat? Nejlepší je jít příkladem, já mám tři děti, místostarostka má taky tři děti a zaměstnanci obce musí mít minimálně dvě. (Smích.)

Zkuste vyjmenovat tři důvody, proč se právě ve vaší obci dobře žije?

Na prvním místě velmi dobře fungující místní spolky, slušná nabídka služeb a půvabné prostředí vesnice, která je hrdá na svoji historii a odkaz předků.

Kdybyste si mohl vybrat nějaké místo na světě, kde byste chtěl žít, a neměla by to být vaše obec, kde by to bylo?

Určitě v České republice, určitě na Slovácku, ale pokud bych si měl opravdu vybrat místo a nemohlo by to být ve Vlčnově, tak pravděpodobně v Uherském Hradišti.Všechna ocenění, která toto město získalo, mně osobně jenom potvrzují to, co si myslím už dlouho.

Autor: zpravodajové Deníku