V poradně máte možnost zeptat se specialistky ze Světa zdraví v Uherském Brodě Jany Lukešové (na snímku), co děláte špatně, co správně a co by vám mohlo pomoci. Své dotazy můžete posílat na e- -mail: jennylane@jennylane.cz

Specialistka ze Světa zdraví v Uherském Brodě Jana Lukešová.Obědy máme v práci v závodní jídelně. Jak si mám z jídel vybírat, když chci hubnout?

Závodní stravování je menší zlo než nejíst vůbec. Vnímejte jej jako výhodu, která vám umožňuje dodržovat pravidelný režim. Vybírejte jídla s dostatkem bílkovin, např. s plátkem masa. Ten snězte vždy celý s třemi lžícemi přílohy. Vyhýbejte se omáčkám, smaženým jídlům, raději si dejte zeleninový salát nebo si do práce připravte vlastní zeleninu a oběd obohaťte z vlastních zdrojů.

Co mám svačit odpoledne? Můžu jíst ovoce?

Svačina je důležitá i v odpoledních hodinách a v žádném případě ji nezanedbávejte. Pokud máte chuť na ovoce, dejte si k němu jogurt a ovesné vločky nebo oříšky. Dobrou volbou je také celozrnný chléb s čerstvým sýrem a zeleninou.

Můžu sladit při dietě?

Nejdříve si řekněme, jak osladit zdravě bez kalorií. Nejlepším řešením je slazení pomocí stévie. Je to bylinka, kterou můžeme pěstovat za oknem. Sladidlo Steviguard je vyrobeno přímo ze stévie. Pozor na chytáky obchodníků, kteří využívají stévii jako lákadlo, ale když se podíváte na složení, krčí se stévie na konci, přední jsou chemická sladidla. Stévie musí být ve složení na 1. místě. Sladit bílým cukrem není vhodné, jsou to prázdné kalorie bez přídavných látek, jako jsou minerály a stopové prvky.

Dovolená v Chorvatsku bez kil navíc

Také se vám honí hlavou, jak jíst na dovolené, abychom přijeli z dovolené bez kil navíc? Musíme odolávat všem nástrahám jaderského pobřeží, které tak krásně voní? Poradíme vám, co vybrat a co jen opatrně okusit.

Chorvatsko patří k nejoblíbenějším místům pro dovolenou, Češi sem jezdí jako na chalupu. Prostředí znají, domluví se, ví, co kde koupit. Ale co jídlo?

Zkuste si už dopředu naplánovat svůj jídelníček. Potraviny seženete čerstvé i na místě, ale nemusíte složitě vymýšlet, co to bude. Když pak do jídelníčku zařadíte i místní specialitu, na kterou se každoročně těšíte, máte stravování pod kontrolou.

Co vybrat

Pršut - dalmatská šunka neboli pršut je specialitou, na kterou se nezapomíná. Připravuje se z vepřové kýty, která se podobně jako naše domácí uzené máčí nejprve ve speciálním roztoku, v jehož složení nechybí česnek, mořská sůl, někde i určité druhy koření. Poté se pověsí do udírny. Často se podává v restauracích jako předkrm. Nejezte k pršutu příliš velké množství chleba, což velmi často svádí. Tato sušená šunka není bez kalorií, ale pokud se vyhnete „bílému okraji" (tuku), nemusíte se o svou linii příliš bát.

Škampi na buzaru - mořští ráčci, kteří se připravují na olivovém oleji s orestovanou cibulkou, sekanými rajčaty, petrželkou a česnekem, podlité bílým vínem. Tento pokrm rozhodně ochutnejte a opět pozor na úžasný bílý chléb, který se u talíře určitě také objeví, aby vás příliš nesváděl, je lepší číšníka rovnou poprosit o jeho odnesení.

Brodet od riba - hustá dalmatská rybí polévka vám poslouží jako skvělý hlavní chod k večeři.

Rizoto - v Chorvatsku nejčastěji připravované s plody moře lahodná pochoutka, kterou u moře nemůžete vynechat. Ujistěte se však, že je restaurace, kde si tento pokrm dáváte, čistá a má veškeré ingredience čerstvé. Nenápadně nakoukněte do okolních talířů a zajděte si před objednávkou na toaletu. Jestli personál neuklidí na místech, kam chodí veřejnost (hosté), jak to asi vypadá v zázemí?

Chobotnice pod pekou - skvělá chorvatská specialita, která je navíc velmi dietní i zdravá. Kromě dušené chobotnice (pod speciálním poklopem „pekou") v tomto pokrmu najdete i zeleninu, například rajčata a brambory.

Na co si dát pozor

Pljeskavica - sekaný „řízek" ze směsi mletého masa (skopové, hovězí, vepřové). Vyloženě dietní tento pokrm není, tradičně by se měl upravovat na grilu, pak si jej v klidu dejte, určitě se ale vyhněte plackám, které se vyloženě unaveně „vyvalují" v oleji a jsou evidentně smažené.

To samé platí i o čevapčiči rovněž připravené z mletého masa s cibulí, bylinkami a kořením. Často se rožní na grilu, bohužel ne všude zeptejte se obsluhy.

Kroštule - odpalované těsto smažené na oleji.

Rožata - slavný dubrovnický velmi sladký pokrm.

Snažte se najít si jinou přílohu, než je bílý chléb, připomínající naši veku. Zvolte raději zeleninový salát. Nezapomínejte dostatečně pít neslazené nápoje a vyhněte se velkému příjmu alkoholu. Jinak se vám podaří přivézt si kila navíc, právě z tohoto důvodu.

Z deníku Laďky Světinské

Ladislava Světinská, 44 let, Hradčovice, dětská sestra.V pořadí pátá konzultace začala opět převážením,přeměřením důležitých hodnot podílu svaloviny,tuku,vody v těle.Po prvotním větším váhovém úbytku se snižování váhy zpomalilo. Ale to se dalo čekat. Po šoku změně jídelníčku, navýšení pohybové aktivity si tělo pomalu začíná zvykat na pravidelnou stravu pětkrát denně, včetně přísunu tekutin .Jedno staré úsloví říká, že hlad je převlečená žízeň, a toho se držím hlavně na noční.Takže piji vodu s citronem, s mátou, zelený čaj a zase vodu. Stále objevuji potraviny a kombinace, které by mě ani ve snu nenapadly, a dokonce jsou chutné.V obchodě se dívám na obsahy bílkovin, tuků, což mě předtím moc nezajímalo, kupovala jsem to, na co jsem měla chuť . Paní Lukešová dál radí s jídelníčkem, zkouším detoxikační kúru. K jízdě na kole, běhu jsme ještě přidaly posilování. Někdy do toho moc chuti nemám, ale musím, to je to, co jsem potřebovala, tu hůl nad sebou. Tak doufám, že se zdárně dopracuji k uspokojivému výsledku.