„Měli jsme kvalitní kandidáty. Doufali jsme, že to občané pochopí," uvedl Nečas. Straně podle něj uškodilo, že na kandidátce kvůli věku a zdravotním potížím už nebyl senátor František Čuba, který SPO v minulých volbách v roce 2012 pomohl k výsledku 7,21 procenta a ke čtyřem mandátům. Nečas připomněl i nástup nových stran a hnutí.

ANO skončilo ziskem osmi mandátů druhé, v zastupitelstvu usednou i čtyři zástupci koalice Soukromníků a Svobodných a dva zastupitelé za hnutí Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura (SPD). Právě s SPD SPO utvořila ve většině krajů koalici, která se dostala do většiny zastupitelstev. „Ve Zlínském kraji byla úplně jiná výchozí pozice, tady jsme byli ve vládě," obhajoval rozhodnutí kandidovat samostatně lídr SPO v kraji Vladimír Kruliš.

Podle něj lidé toužili po změně. Kruliš odmítl, že by se negativně projevilo to, že na kandidátce byli zaměstnanci Hradu, sám Kruliš a prezidentův kancléř a krajský předseda SPO Vratislav Mynář, a také poradce Miloše Zemana Martin Nejedlý. „V tomhle to rozhodně nebylo," řekl. Krajské vedení strany by se podle něj měnit nemělo. „Mám v krajského předsedu obrovskou důvěru. Za neúspěch spíš můžu já, byl jsem lídrem," uzavřel Kruliš.