„Jedná se prozatím jen o záměr. Nejsem oprávněný sdělovat bližší informace. Oslovím vedení firmy a případně se vám ozveme,“ omluvil se Petr Knot, který firmu, jež má elektrárnu v Topolné zbudovat, zastupuje při jednání s úřady.

Starostka Topolné byla sdílnější. „Elektrárna by měla vzniknout na soukromém pozemku. Obec ale musí projednat změnu územního plánu, a proto s investory vedeme potřebná jednání. Solární elektrárna by měla stát v blízkosti televizního vysílače v Topolné. My proti stavbě nemáme žádné námitky,“ sdělila starostka Marášková.

Podle ní bude mít elektrárna pro obec pouze jednu výhodu, a tou je zviditelnění na veřejnosti.

„Elektřinu nám poskytovat nemohou a nová pracovní místa tam zřejmě také nevzniknou,“ dodala starostka.

Zcela jinak však vidí situaci starosta Ostrožské Lhoty Antonín Jelének, v jehož obci solární elektrárna už zhruba dva roky stojí.

„Podle mých informací mají některé obce, na jejichž území se elektrárny nacházejí, mnohem větší finanční výhody než my. Naši obec elektrárna na veřejnosti výrazně zviditelnila. Její zástupci nám platí alespoň symbolické poplatky, které investujeme do životního prostředí, a obec získala peníze z prodeje pozemku,“ vysvětlil starosta Ostrožské Lhoty.

„Pokud bych měl ale možnost znovu zvažovat podmínky pro povolení k výstavbě solární elektrárny, je možné, že bych zastupitelům předložil ekonomicky výhodnější varianty, které by takovému povolení předcházely,“ zamyslel se Jelének.

Zástupce společnosti, která má elektrárnu v Topolné stavět, se nepodařilo zastihnout na telefonech ani prostřednictvím e-mailové korespondence. Podle zdroje blízkého vedení firmy je celý projekt teprve ve fázi záměru a v současné době nejsou známy ani parametry plánované stavby.