Protože sobotní oslavy stoletého jubilea TJ Sokol Nedakonice patřily především fotbalu, odstartovalo je utkání domácích týmů pod hlavičkami Před potokem a Za potokem. Zvítězili v něm fotbalisté bydlící za potokem v poměru 6 : 3 a na rok se stali držiteli Putovního poháru starosty obce, který ale bydlí před potokem. Třicet minut po sobotním poledni si to mezi sebou rozdali hráči fotbalové přípravky.

Sobotní program zpestřilo atraktivní exhibiční utkání fotbalových internacionálů České republiky a bývalých hráčů TJ Sokol Nedakonice. Před jeho zahájením představila jubilující tělovýchovná jednota zbrusu novou hymnu, v poločase převzalo jednadvacet bývalých aktivních činovníků TJ Sokol čestná uznání, věcné dárky a perníkové medaile. Ve fotbalovém utkání, o jehož výkop se postaral rodilý Nedakoňan Zdeněk Caudr (69) a bývalý český fotbalový reprezentant, který řadu let hrál za Spartu Praha, zvítězili dlouholetí reprezentanti Česka v kopané nad bývalými hráči Nedakonic v poměru 6:3.

„Je potěšující, že se u nás daří udržet dostatečný počet vlastních hráčů, kteří vybíhají na trávník hlavně pro radost, nikoliv pro peníze. Hrají takzvaně za klobásu a pivo. V současné době hraje naše přípravka a žáci okresní soutěž, muži zase zápolí na krajské úrovni v I. B třídě,“ neskrýval radost Jaromír Klečka, první muž Nedakonic. Nejvíce jej ale těší, že trenéři fotbalového mančaftu mužů, ale především mladých fotbalistů, jsou místní a společně s výborem TJ Sokol dělají pro ně maximum.

„Dnes se totiž málo vidí, aby někdo dělal ve svém volném čase něco pro druhé. Proto patří dík a velké uznání všem bývalým i současným funkcionářům za to, že se děti prohání po hřišti a nesedí někde na sociálních sítích u počítačů nebo nad chytrými telefony,“ řekl s uspokojením starosta obce.

Netajil se tím, že údržba zázemí tělovýchovné jednoty, ale především dvou travnatých hřišť stojí nemalé prostředky. Proto obec TJ Sokol finančně podporuje. „V letošním roce zastupitelstvo obce jednohlasně schválilo navýšení dotace o 80 tisíc korun. Obec tak finančně podpořila nejen dnešní oslavy, činnost mládeže, ale i úhrady energií částkou 153 tisíc korun,“ oznámil spokojeně muž na postu nedakonického starosty.

Kopaničářské slavnosti
Kopanice žijí slavnostmi, přijeli i Mexičané