„Stylizované vlnky na povrchu kašny mají prostřednictvím své mramorové kresby imitovat vyvěrající vodní prameny. Snažím se do toho promítnout to, čím je ta vesnice známá a obklopená, tedy vodou v podobě rybníků a rybníčků,“ prozrazuje Deníku třiašedesátiletý autor díla Zdeněk Tománek a přiznává, že je to v jeho případě třetí největší věc, jakou kdy zpracovával a její tvorbě doposud věnoval téměř tři měsíce tvrdé každodenní práce.

Sraz veteránů v reálu l Kovozoo ve Starém Městě
Retroatmosféra v KOVOZOO. Areál zaplnila historická vozidla i motorky

„Nová kašna bude na místě současné kašny na Návsi jistebnických zpěváčků před kulturním domem. Stávající kašna má nefunkční filtraci a revidované elektrické zařízení není schopno bezpečného provozu. Výtvarník Zdeněk Tománek nám představil návrhy na novou kašnu a zvítězil návrh z Lipovského mramoru. Samotný název kašny je Pocta vodě vodou. Pro Jistebník má voda velký význam, neboť nás obklopují známé jistebnické rybníky,“ prozrazuje starostka Jistebníku Šárka Storzerová.

Sám autor podle jejích slov uvádí, že vytvoří vodní plastiku situovanou do kruhového bazénu ve tvaru nepravidelného disku, na níž budou umístěny prameny - vřídla vody. Plastika samotná má pak symbolizovat věčná stádia života - početí, narození, tvoření a odcházení.

„Celkové náklady jsou předběžně ve výši 865 tisíc korun a budou hrazeny v plné výši z rozpočtu obce. Jedná se o stavební úpravy, novou filtraci a dílo samotné. Termín dokončení je konec listopadu,“ doplňuje starostka.

Skauti pochodovali centrem Hradiště. Konečně mohli oslavit své výročí 100 let existence. Výstava ve Hvězdě je jedním z vrcholů oslav.
VIDEO: Skauti pochodovali centrem Hradiště. Konečně mohli oslavit stoleté výročí

Akademický sochař a malíř Zdeněk Tománek se narodil 15. ledna 1958 v Uherském Hradišti. Studoval Střední uměleckoprůmyslovou školu (SUPŠ) v Uherském Hradišti a poté Akademii výtvarných umění v Praze, atelier figurálního a monumentálního sochařství, kde po studiích také učil.

Od roku 1990 působí jako pedagog na SUPŠ v Uherském Hradišti, kde také tvoří, stejně tak jako i ve svém atelieru v Břestku. Jeho díla jsou ve sbírkách po celém světě, například v Japonsku, USA, ve Francii, ve Finsku, v Angli i v Saúdské Arábii.