Lukáš je mistr v přípravě sushi. Dlužno dodat, že i jím připravované jídlo je krásně barevné – opět sladěné do žluté a růžové barvy.

„Sushi dělám už osmnáct let. Za tu dobu jsem pracoval v drahých restauracích i malých bistrech,“ říká zkušený kuchař.

Podle něj se lidé u nás sushi stále ještě obávají. Především kvůli syrové rybě, která je jednou z jeho základních součástí.

Sushi v překladu znamená kyselá rýže. Lukáš Neckář dělá takzvané color sushi, neboli barevné sushi.

„Rozhodl jsem se, že zachovám tradiční recepturu, ale vnesu do toho také trochu barev. Ta žlutá je díky kari pastě a růžová barva je díky červené řepě. A zeleninu? Aby to nebyla nuda, používám marinovanou dýni hokaido. Je marinovaná v sojové omáčce, kombinaci koření a medu,“ prozrazuje Lukáš Neckář.

Desítky kilometrů měli za sebou věřící poutníci, kteří dorazili v sobotu dopoledne do poutního Velehradu obutí i bosí.
Cílem jubilejní XX. hvězdicové pěší pouti byla velehradská bazilika

Jeho lehce netradiční barevné sushi je jenom zlomkem bohaté nabídky nejrůznějších dobrot a specialit, které jsou k ochutnání na Garden Food Festivalu v Uherském Hradišti.

Příjemné prostředí Smetanových sadů skýtá dostatek prostoru pro desítky stánků a také vítaný stín, v němž si mohou návštěvníci festivalu odpočinout od ostrého slunce.

Nedaleko stanoviště Lukáše Neckáře se u dalšího stánku rozvíjí debata o předsudcích. Týkají se zde nabízeného pokrmu – moučných červů se solí a česnekem. Nijak zvlášť se na ně zprvu netváří ani Martina Pavlíčková. Svůj despekt ale překoná a nakonec ochutná.

„Musím ale přiznat, že jsem měla pořádnou husí kůži. Nakonec to ale vůbec nebylo špatné. Možná se tady zastavím ještě jednou,“ usmívá se návštěvnice festivalu.

Svátek dobrého jídla a pití odstartoval v Uherském Hradišti už ve středu 19. srpna, a to nabídkou degustačních menu v několika místních restauracích, ochutnávkou piv za účasti pivního someliéra v restauraci Dobré pivo a degustací vín z Rakouska a Vinařů od Hradiště v Mojí vinotéce. V pátek večer pak na Kolejním nádvoří vystoupil Lukáš Hejlík se svými pořady Listování a Gastromapa.

Ve Smetanových sadech o víkendu festival vrcholí. Vedle zmíněného sushi nebo červů jsou k ochutnání speciality asijské kuchyně, jídla z Afriky, klasické hamburgery a mnoho dalšího. K tomu dobré pivo, víno nebo míchané nápoje a limonády.

Na hlavní pódium si své hosty zve známá herečka a také kuchařka Markéta Hrubešová. V sobotu jsou to mimo jiné soutěžící ze známé televizní šou MasterChef Josef Nemrava a Kamila Švarcová.

„Je to tu moc pěkné. Jsem tady teprve hodinu a už jsem si dal dvě skleničky vína,“ vítá se s úsměvem s návštěvníky gastro festivalu Josef Nemrava.

Ilustrační foto
Hrozí evakuace celého Strání. Lidé balí to nejnutnější. Co se děje?

Společně s kolegyní Kamilou poté přímo na pódiu připravují své menu: bůček a jihočeský kočičák, což jsou brambory smíchané s kyselým zelím, k tomu omáčku z černého piva a jako dezert sladké lívanečky.

Příjemnou atmosféru Garden Food Festivalu ve Smetanových sadech podtrhává vystoupení uherskobrodského písničkáře Honzy Grebíka, cimbálová muzika a filmy v letním kině.

Pro děti je připravený program s kouzelníkem Pájou Chabičovským, zpěvačkou Kačulí Pokornou, bublinková show i pohádkový les. Středisko volného času Klubko připravilo také zábavnou gastro stezku.