„Reliéf tančícího šohaje jsem se rozhodl vydražit, abych nějakým způsobem pomohl pracovníkům Oblastní Charity Uherské Hradiště. Velmi si vážím jejich záslužné práce a tak jsem přemýšlel, jak bych je podpořil. Aukce mého reliéfu zpodobňujícího tančícího slováckého šohaje, mi přišla jako vhodná forma podpory té organizace," poznamenal osmnáctiletý umělec Zdeněk Halík.

Aukce reliéfu trvala týden, a skončila v neděli 27. ledna. Nakonec vynesla 900 korun. Nejvyšší částku nabídl podnikatel Tomáš Vávra z Boršic u Blatnice. „Informace o aukci jsem získal na facebooku. Svou účastí jsem chtěl podpořit především Zdeňka Halíka. Přiznám se, že ani příliš nevím, jak bude s penězi naloženo, ale nepochybuji, že půjdou na dobrou věc," podotkl vítěz dražby Tomáš Vávra. Dodal, že se podobné akce neúčastnil poprvé. „Občas se takových akcí zapojím, ovšem zpravidla se jedná o neveřejné projekty," vysvětlil podnikatel Vávra.

Nápad mladého umělce ocenila i vedoucí Střediska humanitární pomoci Oblastní charity Uherské Hradiště Hana Stejskalová. Vyjádřila vděčnost Zdeňku Halíkovi i účastníkům aukce. „Tito lidé podpořili humanitární misi na Haiti, která se již tři roky angažuje v úsilí o samostatnost obyvatelstva ostrova. Vedle nejdůležitějšího zabezpečení v podobě dodávky potravin, vody a hygienických podmínek, mise zajistila i dlouhodobé projekty. Ty se týkají vzdělávání a podpory živobytí v oblasti zemědělství, chovatelství a drobného podnikání," připomněla Hana Stejskalová. Podotkla, že by ji potěšilo, kdyby dobrý nápad umělce z Boršic u Blatnice v budoucnu následovali i další umělci a podnikatelé.

Peníze chce boršický umělec předat zástupcům charity tento týden. Prostředky budou použity na vybavení školy pro děti z nejchudších rodin v Gonaives na Haiti.

Související Mladý řezbář chce aukcí svého díla pomoct Charitě v Hradišti