Tematickými surovinami letošního ročníku byly ořechy a med, jejich zpracování do sladkých, slaných i tekutých dobrot. Na své si přišli i milovníci dalších slaných i sladkých jídel, vína od místních vinařů, čepovalo se ale i pivo ze dvou slováckých pivovarů.

„Letošní téma festivalu se krásně promítlo do doprovodných aktivit. Měli jsme soutěže v loupání ořechů i odhad váhy ořechů v košíku. Někteří prodejci téma využili a kromě svého sortimentu nabízeli i jeho ořechové a medové varianty,“ přiblížila Veronika Friedlová z Regionu Slovácko, sdružení pro rozvoj cestovního ruchu.

Podle ní se letos účastnilo akce rekordních 30 prodejců. „Skanzen Rochus byl téměř plný. Například jsme zde měli v zastoupení dva lokální pivovary, dva vinaře, byla zde nabízena spousta zajímavého sortimentu, ať již ve slané, či sladké podobě,“ zmínila Veronika Friedlová.

Mezi prodejci, kteří nabízeli sladké dobroty, byla i Ivana Horáková z Velehradu, která nabízela perníky. Odpoledne jí zbylo na stánku již jen pár posledních kousků sladkého perníkového potěšení. „Vždycky vše prodám,“ usmívala se spokojeně.

Festival provázely vystoupení folklorních souborů, dětského folklorního souboru Dolinečka a cimbálové muziky Dolinečka ze Starého Města i cimbálové muziky Džbánek z Tupes.

Velký zájem vzbudil i prodej knihy Kuchařka tradičních pokrmů na Slovácku. „Zájemci, kteří si ji objednali v předprodeji, si ji zde mohli vyzvednout. Na místě si ji mohli ale zakoupit i ostatní. O knihu byl velký zájem,“ zmínila Veronika Friedlová.

Celým programem na Rochusu provázel moderátor Martin Rezek, který v úvodu akce představil jednotlivé prodejce a slovem provázel i jednotlivými soutěžemi.

Sobotní slunečné počasí nahrávalo i piknikovému posezení. Organizátoři připravili pro návštěvníky balíky slámy. „Hodně si to tady užíváme, jsme tady s přáteli již potřetí a opět jsme nadšení, jídlo je skvělé a vyšlo i počasí,“ ocenili atmosféru festivalu manželé Lukáš a Martina z Uherského Hradiště.

„To počasí bylo opravdu vymodlené, bylo krásně a na celé atmosféře sobotního dne ve Skanzenu Rochus se to promítlo do skvělé nálady,“ doplnila se za hlavní organizátory akce Region Slovácko, sdružení pro rozvoj cestovního ruchu Veronika Friedlová. Letošní ročník festivalu se konal podle ní v náhradním termínu za loňský, který se kvůli pandemickým opatřením nekonal. „I téma bylo zachováno,“ zmínila Veronika Friedlová.

Dalšími, kdo se na Slováckém dni chutí a vůní podílel, byla společnost Park Rochus o.p.s.