Na zemi přeměněnou ve smetiště, ze všech koutů číhající chudobu, na neodbytné obchodníky a natažené ruce prosící na každém kroku turistu o bakšiš vás nepřipraví žádný knižní průvodce. Pokud se však rozhodnete se s egyptskou kulturou blíže neseznámit, postačí vám k dovolené pětihvězdičkový hotel obehnaný vysokou zdí. Ani si nevšimnete, že bydlíte uprostřed písku a odpadků. Zkrátka, tak jako v Jižní Americe Amazonka spláchne všechen odpad do moře, tak Sahara v Egyptě spolkne veškerou špínu do sebe.

Čím se však Egypt může zaručeně chlubit, je čistota Rudého moře. Jeho ekosystémy jsou dosud neposkvrněné, krása podmořské fauny a flóry nepopsatelná. Jen pevně věřím, že egyptské zemi tato výsada ještě nadlouho zůstane.

Jestliže k úchvatným mořským scenériím připojíme starověkou architekturu na Nilu, teprve tehdy se můj zážitek z cesty Egyptem stává smysluplným.
Dovolenou jsem plně využila dvěma způsoby. Tím prvním byla uspokojena má touha po relaxaci v azurovém moři, druhým má záliba v cestování a poznávání cizích kultur. Přesto jsem této zemi nedokázala porozumět. Jak je možné, že před více než osmi tisíci lety dokázal egyptský národ vystavět velkolepou starověkou říši, nad kterou dosud bádají archeologové, a v současnosti se jeho potomci nedokázali přiblížit pokroku a vyrovnat se s rozmary moderního života?

Marie Beníčková