Na druhé příčce se s 24 procenty umístila linecká kolečka a třetím nejoblíbenějším cukrovím jsou marokánky a medvědí tlapky. Dostaly 7 procent hlasů.

Podobně se na věc dívají začínající cukrářky z Uherského Hradiště. Navštěvují obor Cukrář ve Střední škole průmyslové hotelové, zdravotnické a Vyšší odborné škole (SŠPHZ).

Druhačka Barbora Hubáčková má ráda především linecké, perníčky a vanilkové rohlíčky. Její spolužačka Nikola Dřímalová přiznala, že ze všeho nejvíc "může" perníčky a kokosové kuličky. Období, kdy se mladí cukráři během praxe zaměřují na výrobu vánočního cukroví, už nastalo.

Nové kluziště ve Starém Městě v říjnu 2023
Stavba staroměstského kluziště je ve finále. Otevře exhibicí hokejových legend

„Tento týden jsme začali péct dvanáct druhů vánočního cukroví. Linecké slepované marmeládou, třené a vanilkové rohlíčky, také medové perníčky slepované pařížským krémem se zázvorem, karamelové košíčky se slaným karamelem, marokánky, dva druhy ulků a další,“ vypočítává tamní učitelka odborného výcviku cukrářek Dagmar Matyášová.

Po vánočním cukroví je podle jejích slov mimořádná poptávka. V možnostech školy však bohužel není upéct jej pro všechny zájemce.

„U vánočního cukroví zvládnou naši cukráři uspokojit pouze objednávky z řad zaměstnanců školy. V průběhu roku jsou ale zákusky od nás dostupnější. Během své celotýdenní praxe se na jejich výrobě podílejí všechny tři ročníky cukrářů,“ vysvětluje vedoucí učitelka odborného výcviku pro učební obory SŠPHZ Marie Martinková s tím, že k tomu mají ve škole k dispozici veškeré zázemí, k výrobě zákusků i cukroví potřebné, včetně pece, chladícího boxu, hnětačů, šlehačů a dalšího příslušenství.

Anketa o nejkrásnější Vánoční strom v roce 2023
VÁNOČNÍ ANKETA: Nominujte nejkrásnější vánoční strom ze Slovácka

Cukrařina zaznamenává ve společnosti v posledních letech velký boom, mimo jiné díky médiím a pořadům typu Peče celé Česko.

„Dnes je trend zaměřený na mini dezerty. Lidé chtějí odlehčené, bezlepkové, moderní zákusky s ovocem,“ vysvětluje Marie Martinková.

A právě to vítá Dagmar Matyášová.

„Ráda experimentuju. Je mi blízký ten styl cukrařiny, kdy vezmu základ nějakého původního výrobku a například v kombinaci surovin ho posunu úplně jinam. Je to o snoubení chutí. Vývoj v cukrářství je strašně rychlý a divoké kombinace už dnes nikoho nepřekvapí,“ přiznává. 

Chloubou Archeoskanzenu Modrá má být brzy podzemní dóm
Chloubou Archeoskanzenu Modrá má být brzy podzemní dóm

Cukráři na škole v Uherském Hradišti se tomuto trendu rádi přizpůsobují.

„V oboru Cukrář otvíráme každý rok jednu třídu, a to pro 24 žáků. Tento počet máme v prvním ročníku naplněný i letos, druháků je dnes 21 a třeťáků 18. Holt se stává, že někteří přecení své síly, protože jde o docela náročný učební obor,“ dodává zástupkyně ředitele SŠPHZ Monika Malinová.