V těchto dnech sice přišli hygienici se zjištěním, že původní informace byly mylné a že okurky s největší pravděpodobností původcem nákazy nejsou. Přesto však panika kolem této zeleniny stále trvá, lidé ji nekupují

První údajně nebezpečné okurky se objevily ve Španělsku, odkud byly exportovány do Německa a dalších zemí. Právě u našich západních sousedů se objevilo hned několik případů krvácivých průjmových onemocnění, z nichž některé skončily i smrtí pacientů.
Zprávy o nebezpečné bakterii, která se podle prvních zjištění mohla nacházet právě na povrchu okurek, vyvolaly na Slovácku mezi lidmi znepokojení. „Okurky v těchto dnech nekupuji. Raději si udělám salát z rajčat a cibule. Když jsem přišel na oběd do restaurace a k řízku mi dali zeleninovou oblohu s okurkou, hned jsem ji z talíře odstranil,“ netají se svými obavami dvaatřicetiletý Radek Polák z Uherského Hradiště.

Okurkám se vyhýbají i zákazníci v obchodech a na tržištích. „Obvykle denně prodáme zhruba třináct kilogramů okurek. V současné době je to však stěží pět kusů za den,“ poznamenala vedoucí prodejny v centru Uherského Hradiště Božena Kadlčková.

Svou nabídku už „ochudil“ o okurky i trhovec Stanislav Vojkůvka. „V pondělí jsem prodal jeden a v dalších dnech už žádný. Takže jsem je z nabídky úplně vyškrtl a celou aktuální zásobu prodal za čtvrtinovou cenu sousedovi,“ podotkl Vojkůvka, který se domnívá, že panika lidí je zbytečná. „Všude v médiích odborníci poukazují na to, že stačí okurky jen pořádně opláchnout, a tím se případná bakterie z povrchu zeleniny odstraní. Lidem to ale nevysvětlíte, i tak mají velký strach,“ krčí rameny prodejce.

Mezi ty nejostražitější patří v těchto případech rodiče, kteří mají strach o své ratolesti. Oslovení lékaři ale nečekaně tvrdí, že prozatím žádné dotazy na téma „okurky“ nezaznamenali. „Zatím žádný z rodičů dětí, které jsem v posledních dnech ošetřila, nevyjádřil obavu z nemoci způsobené bakterií z okurek,“ sdělila například Parvine Gricová, hradišťská lékařka pro děti a dorost.
Podle specialistů už mohla bakterie překročit hranice České republiky. Zatím se však v Česku neobjevil jediný případ nemoci, který by mohla agresivní bakterie způsobit.

Česká státní zemědělská a potravinářská inspekce (ČZPI) vydala seznam prodejen, kde bylo možné nebezpečné bio okurky ze Španělska zakoupit. Žádná z těchto prodejen se však nenachází na Slovácku. Kromě obchodů a restaurací s označením firmy Country Life se okurky prodávaly celkem v pěti prodejnách v Čechách a na Moravě. „Doporučujeme spotřebitelům, kteří uvedené bio okurky v minulých dnech nakoupili, aby zboží nekonzumovali a buď je zlikvidovali nebo se je pokusili vrátit. Pokud mají obavu o zdraví, nechť se obrátí na svého lékaře,“ sdělil mluvčí ČZPI Michal Spáčil.