„Původně jsme odhadovali, že do Uherského Hradiště na Slovácké slavnosti vína a otevřených památek přijede kolem 50 tisíc lidí, ale protože nám počasí malinko nepřálo, tak to nakonec bylo míň a za ty dva víkendové dny dorazilo celkem asi 30 tisíc návštěvníků,“ řekl v neděli ředitel hradišťského Klubu kultury Antonín Mach.

Naznačil, že je za organizátory spokojený, protože mohli uskutečnit program, který rok připravovali.

„Nic se nekrátilo, nic se neomezovalo a přestože přicházely přeháňky, lidé stále zůstávali v Uherském Hradišti. Občas se schovali pod deštník a vzápětí si opět užívali atmosféry plnými doušky. Všechno proběhlo, jak to u těchto slavností bývá, v kultivované podobě a i když byli někteří společensky unaveni, tak to vůbec nevadilo,“ dodal Antonín Mach.

VIDEO: Krojovaný průvod na Slavnostech vína

Zdroj: Denik/Lukáš Kaboň

Za dobrým vínem a dobrými lidmi

Ačkoliv se zahajovací prolog akce uskutečnil už v pátek večer na tamním Masarykově náměstí, za její tradiční start se všeobecně považuje sobotní průvod krojovaných městem. Do toho letošního se zapojily tři tisícovky folkloristů a muzikantů z celého regionu, včetně těch z různých koutů republiky i hostů z Maďarska a Polska.

Zastoupení v něm měli mimo jiné Uherské Hradiště i mikroregiony Ostrožsko-Veselsko, Staroměstsko, Dolní Poolšaví, Bílé Karpaty, Východní Slovácko, Buchlov a Za Moravú.

V metropoli Slovácka se objevili rovněž premiér Petr Fiala i ministr práce a sociálních věcí Marián Jurečka.

„Slovácko je jedním z center naší lidové tradice, kulturní dědictví je to, co nemusíme hledat v muzeích, ale je součástí každodenního života,“ řekl Petr Fiala.

Mezi návštěvníky byla celá řada lidí z Čech. Jedním z nich byl Ivo Řípa z Dobrovic u Mladé Boleslavi.

„Jsme tady s partnerkou od čtvrtka až do neděle a dokonale si užíváme úžasné atmosféry a srdečnosti lidí, které tu na každém kroku potkáváme,“ prozradil Deníku Ivo Řípa.

Pošesté dorazil na Slovácké slavnosti vína s partou kamarádů Pražan Jiří Hás.

„Jezdíme sem za dobrým vínem a dobrými lidmi. Máme tady kamarády a s nimi je nám tu dobře. Nezaskočila nás ani ta páteční chmurná předpověď počasí na víkend, koupili jsme si pláštěnky a vyrazili jsme do víru zdejších úžasných slavností vína,“ řekl Deníku Jiří Hás.

Muzikantské lodě brázdily řeku Moravu. Kapela Venca´s group
Muzikantské lodě brázdily řeku Moravu

Kdo se bojí, nesmí do Hradiště

V čele skupiny zástupců ze své bělokarpatské vesnice Lopeník kráčel v průvodu její starosta Roman Buček.

„Jsme tady zase, jako každý rok. Někteří z našeho mikroregionu Bílé Karpaty ale letos nepřijeli. Možná se vylekali předpovědi počasí, která hlásila, že bude pršet. Holt kdo se bojí, nesmí do Hradiště,“ poznamenal Roman Buček s úsměvem.

Program Slavností se odpoledne přelil na stanoviště mikroregionů do různých částí centra města. Na Masarykově náměstí pokračoval po oba dny jarmark lidových řemesel, stovky zájemců využily plaveb muzikantských lodí po řece Moravě. Nechyběl program ve Smetanových sadech, tak jako ani oblíbené putování Vinohradskou ulicí.

Burčák a víno v Uherském Hradišti teklo doslova proudem, a to nejen při koštu v Redutě. Na Kolejním nádvoří obdivovaly stovky lidí přehlídky krojů s názvem Od Buchlova k Javořině, kterou přichystaly etnografky Marta Kondrová a Ludmila Tarcalová. Jejím vrcholem bylo představení tří králů z Vlčnova, Hluku a Kunovic.

V Hradišti nabízeli pochutiny a dobroty ze všech koutů Slovácka. Mikroregion Bílé Karpaty
V Hradišti nabízeli pochutiny a dobroty ze všech koutů Slovácka

Mezi otevřenými památkami byly Galerie Joži Uprky, Kostel sv. Františka Xaverského, Knihovna B. B. Buchlovana, Kino Hvězda nebo Výšina sv. Metoděje.