Odhadem podle pořadatelů tam v sobotu a v neděli zamířilo padesát až šedesát tisíc lidí, z nichž si většina nenechala ujít největší tahák, sobotní průvod krojovaných.

Procesí složené ze zástupců čtyřiasedmdesáti obcí vytvořilo zhruba tří tisícihlavý dav. K jedněm z největších taháků akce patřila ochutnávka lokálních pochutin, které na svých stanovištích nabízely obce sdružené v osmi mikroregionech.

Milovníci historických vlaků mohli v sobotu využít projížďku soupravou taženou parní lokomotivou Rosnička. Z kulturních pořadů stojí za zmínku ten věnovaný nedožitým 95. narozeninám Jaroslava Václava Staňka, primášské legendy Hradišťanu, který se v sobotu odpoledne konal u Slovácké búdy.

Parní lokomotiva Rosnička přivezla do Hradiště soupravu plnou návštěvníků Slováckých slavností vína.
Parní lokomotiva Rosnička přivezla do Hradiště soupravu plnou návštěvníků

„Vůbec poprvé jsem vyrazil na tyto slavnosti a kromě průvodu jsem si nemohl nechat ujít návštěvu někdejší věznice ani večerní procházku Vinohradskou ulicí,“ těšil se ze své premiéry dvaadvacetiletý Tomáš Borůvka, který do Hradiště přicestoval až z České Třebové.

Sobota se v Uherském Hradišti nesla ve znamení vína, což potvrdili také místní prodejci.

„Burčák děláme výhradně z odrůdy Muškát moravský. Prodej byl přitom zhruba stejně dobrý jako loni, určitě jsme se pohybovali na tisíci litrech, ale velká část našeho burčáku se prodala i v jiných stáncích, kam jsme jej dodávali,“ poznamenal k neklesající poptávce za Vinařství Vaďura Zbyněk Vaďura.

U altánu v uherskohradišťských Smetanových sadech se představil na Slováckých slavnostech vína mikroregion Za Moravú.
V mikroregionu Za Moravú ukázali oceněné kraslice
Na Slováckých slavnostech vína se představil i mikroregion Dolní Poolšaví v parku před uherskohradišťskou obchodní akademií.
Mikroregion Dolní Poolšaví nabídl na slavnostech i zabijačkové speciality

Spontánní hraní a zpívání na ulici

„Letos jsme se snažili rozprostřít akce dál od centra, takže byl posílen program na Mariánském náměstí, u přístaviště i ve Smetanových sadech,“ sdělil ředitel Klubu kultury Antonín Mach.

Vystoupení folklorních souborů, sborů, cimbálových muzik, ale i doplňujících programů byla podle jeho slov více než stovka.

„Příjemně nás překvapil například zájem o koncert Hradišťanu. Také si chválíme čím dál častější trend vystupujících na slavnostech, kteří začali spontánně tvořit vlastní program. Například se zastavili na ulici, začali hrát, zpívat a kolemjdoucí se k nim přidávali,“ pochvaloval si Antonín Mach.

Jak následně dodal, žádná nepříjemnost letošní ročník slavností nenarušila, což potvrdil také mluvčí uherskohradišťských policistů Vladislav Malcharczik.

„Nemuseli jsme řešit žádné závažné porušení veřejného pořádku. Pouze jsme jednoho zahraničního návštěvníka odvezli do protialkoholní léčebny a zvýšili dopravní hlídky, které se zaměřily na slavnostní průvod a na špatné parkování řidičů,“ dodal.

Mikroregion Staroměstsko se na Slavnostech vína v Uherském Hradišti představil na nádvoří pod Starou radnicí.
Šumajzlem, laty, škvarky a dobrým vínem voněl stánek mikroregionu Staroměstsko