Návštěvníci mohli ochutnat a případně i se dozvědět recepty na takové pochutiny, jakými jsou například vajíčková omáčka, míchaná vajíčka, chumlanina, plněná vejce, bílkový chlebíček či vajíčková tlačenka. „Vejce a pečivo mívaly ve velikonočním jídelníčku zvláštní postavení. Z vajec se totiž pekly nádivky, svitky, hlavičky, ale také mazance či beránci. A vajíčka se zužitkovala i po Velikonocích, neboť se dávala do vaječin, škvařešin či chumlanin," popsala letité tradice za organizátory akce Marta Kondrová ze Slováckého muzea. Vaječné pokrmy si v sobotu našly nejednoho příznivce. „Ráda jsem se této akce zúčastnila. Několik receptů je pro mě prakticky neznámých, takže je nejspíš brzy vyzkouším," uvedla s úsměvem návštěvnice Marie Kolářová.

Vajíčková omáčka – receptIngredience: brambory, kmín, sůl, cibule, klobásky nebo uzené maso, hladká mouka, vařená vejce
Do hrnce dáme vodu, oloupané a nakrájené brambory, kmín, sůl a vaříme 10 minut. Na sádle osmažíme cibuli, klobásku nebo uzené maso, do brambor dáme hladkou mouku. Povaříme a dáme vařené vejce. Dochutíme pepřem a vegetou.