„Tradice vznikla v roce 2002, kdy jsme se nemohli dočkat jídla v jedné hradišťské restauraci a začali jsme hlady vzpomínat na bohatě prostřené štědrovečerní stoly. Vznikl z toho až spor o to, kdo má nejlepší bramborový salát, a tak jsme si je po Vánocích přinesli ochutnat,“ vzpomínal herec a mluvčí divadla Josef Kubáník.

V dalších letech přišly na řadu saláty těstovinové, zeleninové, ale také pomazánky, a letos volba padla na silvestrovské jednohubky.

Z dvanácti soutěžících vzorků hodnotila asi dvacetičlenná porota nejen chuť, ale i vzhled jednotlivých dobrot. Z napínavého klání vyšla trojice nejlepších – výtvarnice divadla Šárka Bellanová, herečka Monika Horká a vítězkou se stala herečka Jitka Josková.

„Celý rok jsem se těšila, tušila jsem totiž, že se blíží chvíle, kdy z trůnu sesadím Jemieho Olivera,“ radovala se z vítězství Josková a už přemýšlí, jaké téma vyhlásí na příští rok. „Mou parketou jsou i rolády, tak možná za rok dojde na ně,“ uvažovala. Zároveň přiznává, že do výběru tématu asi zasáhne i herecký kolega Zdeněk Trčálek.

Kvůli bezlepkové dietě se totiž může na většinu dobrot jen dívat. Proto udělil speciální cenu Zdeňka Trčálka, ta připadla sestře Jitky Joskové Radce. Letos na kolegu ale myslela herečka Monika Horká a jednu jednohubku připravila speciálně pro něj. Kolega ji odměnil. Při vyhlašování výsledků jí udělil čestné uznání a dal na výběr.

„Buďto dostaneš padesát korun, nebo pusu. Herečka zvolila druhou možnost, ale zlí jazykové tvrdí, že po vyhlašování přišla za Trčálkem s tím, ať si pusu vezme zpátky a ať jí dá raději finanční hotovost.

Ve středečním týdeníku přineseme recept na vítězné jednohubky