„Svými recepty nám přispěli milovníci a pamětníci krajové kuchyně ze všech oblastí Slovácka. Máme jak recepty z Moravských Kopanic, tak třeba ze Stříbrnic na Uherskohradišťsku či z jižního cípu Slovácka nebo z Milotic v Lednicko-Valtickém areálu,“ uvedla jedna z organizátorek, vedoucí Městského informačního střediska v Uherském Hradišti Markéta Macháčková. Zasílateli receptů byly podle ní většinou ženy starší generace, spíše ojediněle přispěli i muži. „Databáze nyní obsahuje nejen recepty na hlavní jídla, ale i omáčky, polévky, saláty a moučníky,“ dodala Macháčková. Speciality našeho regionu nesou často velmi zajímavé názvy. „Asi zdaleka ne každý bude vědět, co je to šumajstr, ušmúraný regiment, žmolkovica, metyja, laty nebo patenty,“ doplnila marketingová manažerka Regionu Slovácko Ivana Směšná. Fáze sbírání receptů s skončila s posledním srpnovým dnem. Nyní přijde na řadu jejich třídění. Odborným garantem pro výběr a posouzení autentičnosti sesbíraných receptů je etnografka Slováckého muzea v Uherském Hradišti Ludmila Tarcalová. „Přestože sbírání receptů jsme oficiálně ukončili, i nyní ještě dodatečně uvítáme případné další recepty od kuchařek či kuchařů, kteří na uzávěrku pozapomněli,“ dodala Markéta Macháčková.
Akce s názvem Chutě a vůně slovácké kuchyně, jejímž cílem je podpořit typickou gastronomii kraje, připravilo sdružení Region Slovácko ve spolupráci s Městským informačním centrem v Uherském Hradišti. Kampaň začala v dubnu letošního roku. Organizátoři obeslali výzvou ke spolupráci všech 250 obcí Slovácka a vznik kuchařky propagovali i s pomocí soutěže. „Každý týden v ní byl vylosován jeden nový přispěvatel, který získal modrotiskové doplňky Františka Jocha ze Strážnice, držitele značky Tradiční výrobek Slovácka,“ vzpomněla Macháčková. Publikace by měla spatřit světlo světa koncem roku 2010.