„Pro Hradiště vážu slavnostní hrozen už potřinácté. Předtím jsem ho splétala pouze pro Polešovice, nicméně vedení Hradiště se tehdy toto symbolické poděkování za úrodu natolik zalíbilo, že mě požádali, abych jim na slavnosti vína do čela průvodu také jeden vyrobila. Od té doby tedy skládám hrozny tři. Jeden pro Polešovice, jeden do čela průvodu a jeden na tribunu, kde je vystaven jako symbol vinobraní," vysvětlovala Marie Ingrová.

Technika, kterou se hrozen plete z menších střapců, však není nijak jednoduchá. Přesný postup vázání si navíc Polešovjanky střeží. „V podstatě vplétáme na předem připravenou kostru střapce hroznů tak, aby se z nich vytvořil tvar jednoho velkého hroznu. Na jeho vrch poté naaranžujeme ještě několik listů. Jednotlivé kroky jsou však naším výrobním tajemstvím," dodala Ludmila Drobilová.

FOŤTE Slovácké slavnosti vína a VYHRAJTE