Je to celoživotní zážitek," okomentoval slavnosti vína Miroslav Knapp z Kolína. Nebyl zdaleka jediný návštěvník ze vzdálenějšího kouta republiky, slavností se zúčastnilo i mnoho zahraničních turistů. Ve městě byla slyšet angličtina i němčina. Jednou z nejvýznamnějších návštěv byla čínská velvyslankyně v České republice Ma Keqing.

„Slavnosti ve mně zanechaly hluboký dojem. Překvapilo mne, kolik lidí se jich aktivně účastní i to, jak dokážou prožívat jejich atmosféru. Je dobře, že Češi přikládají tak velký význam tradicím. Mimochodem právě tradice je společným jmenovatelem pro oba národy," uvedla velvyslankyně. V programu nechyběl tradiční průvod nazvaný Poďme všici do Hradišťa, do kterého se zapojilo na devadesát obcí. Kromě těch ze Slovácka to byli například hosté z Maďarska ze Sárváru, Valaši, obyvatelé Bošáce ze Slovenska nebo Provodova z jihu Moravy.

Po oba víkendové dny diváci mohli vidět vystoupení tisíců krojovaných ve více než 100 připravených pořadech. Základní programová linie se v minulých ročnících osvědčila, a proto se letos příliš nezměnila. Například v pořadu Takoví jsme byli, jsme a budem se soubory, skupiny a muziky představily výběrem ze své tvorby v jevištním zpracování. Na nádvoří Reduty nechyběl program zaměřený na kroje a jejich součásti, letos to byly boty. Velký úspěch měly ale také koncerty jiných hudebních žánrů své diváky si našel dětský rockový projekt Revilvál Kašpárka v rohlíku nebo koncert Petra Bendeho s cimbálovou muzikou Grajcar.

Po oba dny na Masarykově i na Mariánském náměstí probíhal jarmark lidových uměleckých řemesel, na němž se představili, kromě jiných výrobců, také nositelé ceny ministra kultury Nositel tradice lidových řemesel a uherskohradišťské Ceny Vladimíra Boučka za zachování a rozvoj lidové umělecké výroby. Nedělní den patřil jako obvykle zejména památkám, letos bylo v Uherském Hradišti pro návštěvníky bezplatně zpřístupněno 26 historických památek. „Slavnosti byly opět velkolepé. Tyto dny jsou pro lidi našeho města a regionu výjimečné. Podávají totiž jednoznačný obraz o tom, co na Slovácku znamená ctít své kořeny. Chci zdůraznit, že bez přičinění starostů a obyvatel okolních obcí a měst by taková lidová slavnost vůbec nebyla," řekl o uplynulém víkendu starosta města Uherské Hradiště Stanislav Blaha.