„V minulém roce jsme dostali od některých občanů stížnost v podobě petice za bezpečnější provoz v obci. Hlavní křižovatka je u nás velmi frekventovaná a dlouhodobě se potýkáme s tím, že řidiči nedodržují dovolenou rychlost. Různé náměty jsme konzultovali i s dopravním inspektorátem a u některých zvažujeme realizaci. Každopádně řidiče upozorňujeme, že ve Slavkově často probíhá měření rychlosti,“ upozornil Libor Švardala.

Obec podle jeho slov už zpracovává studii na úpravu prostoru kolem hlavní křižovatky.

To avšak není jediná výzva, kterou se letos Slavkovjané chystají řešit.

„V letošním roce chceme pokračovat v opravách chodníků a připravujeme rekonstrukci sociálního zařízení a kuchyně v mateřské škole. Jsou to projekty spíše drobnějšího charakteru, ale vzhledem k nejisté ekonomické situaci a očekávanému propadu daňových příjmů jsme v realizaci větších investic trochu opatrnější,“ vysvětluje Libor Švardala.

Obec Slavkov na úpatí Bílých Karpat.
Jak se žije ve Slavkově? Pojďte na návštěvu

Letošní rok chce podle svých slov využít na přípravu projektů do následujícího období.

„Projektujeme další etapy rekonstrukce chodníků, dokumentaci na propojení ulice hřbitovní až k sousednímu Hornímu Němčí, chtěli bychom rozšířit kamerový systém, vyměnit postupně autobusové čekárny, rozšířit veřejné osvětlení, opravit některé komunikace a spoustu dalších záměrů,“ vypočítává starosta Slavkova. Pokud se týká stížností obyvatel obce, přiznává její první muž, že se občas objevují spíše k provozním věcem.

„Třeba, že někde není posečeno, někdy nesvítí světlo, něco je potřeba opravit. S Povodím Moravy jsme teď řešili na základě stížnosti závažnější problém ve dvou místech u potoka, kde při větších deštích hrozí vylití z koryta. Máme přislíbeno řešení, tak snad to proběhne,“ upřesnil Libor Švardala. Ten se musí občas potýkat i se sousedskými spory.

„Obecně se snažím každému vyjít vstříc a problém vyřešit, ale někdy to z různých důvodů prostě nejde. Každopádně obecní úřad je otevřený, jakékoliv podněty, připomínky, nápady i objektivní kritiku přijímám a řeším,“ řekl starosta.

Zmínil také, že největší investiční akcí minulého roku byla rekonstrukce páteřního chodníku vedoucího středem obce podél hlavní komunikace. Stavba obsahovala také výměnu silniční obruby, nové veřejné osvětlení a položení chrániček pro optické kabely internetu.

Slavkov v době covidové funguje podle Libora Švardaly podobně smutně jako ostatní vesnice Slovácka.

„Zastavila se kultura, sport, veškeré spolkové a společenské aktivity, zavřená je hospoda, nekonají se bohoslužby, prostě žádné setkávání,“ konstatoval starosta smutně. Za největší problém v obci považuje nedostatek ploch pro výstavbu rodinných domů.

„To je oblast, kterou se nyní hodně zabýváme. Chtěli bychom, aby u nás mladí zůstali a postavili domek, ale obecní pozemky určené k výstavbě nemáme. Připravujeme tedy různé návrhy, jednáme s vlastníky, ale je to hodně složité a je to běh na dlouhou trať. Moc bych si přál, aby se podařilo některou lokalitu k výstavbě postupně připravit,“ neztrácí Libor Švardala optimismus.

SILVIE VYKOPALOVÁ