Poslední kapkou bylo sobotní řádění sprejera na víceúčelovém centru

„Pravidelně nacházíme stopy vandalů v okolí bývalé sokolovny, v areálu hřiště a v parku. Na hřbitově se zase krade. Občas se terčem stane i charitní dům, kde v noci někdo bouchá na dveře nebo zvoní na zvonek,“ vyjmenoval starosta, podle kterého se daly nedávné výtvory sprejera naštěstí umýt.
Při předchozím útoku na hřišti po sobě ale vandal nechal rozbitá okna a poničenou fasádu. Loni v létě se dokonce někomu podařilo poškodit dopravní značky za bezmála třicet tisíc korun.

I když vandalové v obci řádí poměrně často, radní o jejich identitě nemají ani tušení. Vymýtit přestupky se tak budou snažit spíše prevencí než chytáním předchozích viníků. „Už jsem uveřejnil výzvu na podání nabídky na kamerový systém. Chtěl bych monitorovat méně frekventovaná místa, která jsou nejčastěji terčem útoků. Pevně věřím, že by se investice vyplatila a vandaly by kamery odradily,“ míní Vladovič. Pomoc přislíbila i státní policie, která by měla zajistit častější kontroly ve Slavkově.

„Určitě se pokusíme v rámci našich možností co nejvíce vyhovět. Z taktických důvodů ale nemůžu prozradit, jak často se do obce mohou policisté dostat,“ poznamenala hradišťská policejní mluvčí Jitka Zámečníková, podle které jsou žádosti o větší dohled v obcích poměrně běžné.

S řáděním vandalů měli nedávno velké potíže i v Ostrožské Lhotě. Během krátké doby radní našli poničené lavičky na fotbalovém hřišti, sochu svatého Jana Nepomuckého a dětské hřiště. „Lidi by si měli uvědomit, že neničí pouze majetek obce, ale i její pověst. Nedávno jsme ale s pomocí policie i obyvatel vypátrali osm vandalů, kteří buďto uhradí škodu, nebo vykonají pro obec prospěšné práce. Myslím, že když se podaří někoho dopadnout, může to ostatní od vandalství odradit,“ poradil Slavkovským starosta Ostrožské Lhoty Antonín Jelének.

Přečtěte si také:

Sprejerství je problémem v okrajových částech měst

Policejní svodka

Sprejer poničil fasády pěti domů

Vandal pomaloval tribunu stadionu

Poničená fasáda

Graffiti má svou výstavu

Do Vsetína se sjela třicítka sprejerů