„Své žáky musím samozřejmě učit jezdit podle předpisů. Je tedy mnohdy velmi složité jim vysvětlit, proč někde některá značka chybí, je špatně vidět a podobně,“ podotkla Hana Špendlíková. Největším problémem je, když jsou značky překryté větvemi, jelikož řidič si v takových situacích musí jen domýšlet, o jakou značku by se mohlo jednat.

V Uherském Hradišti lze najít takto zakryté značení například ve Svatováclavské ulici. Tam stojí značka zákazu stání přímo pod košatými větvemi stromu. Dalším příkladem je třeba také zónová značka v ulici Štefánikova, která stojí bezprostředně za jedním ze stromů aleje, řidič ji tak až do poslední chvíle nevidí.

Města Uherské Hradiště a Kunovice však řeší problémy nejen s dopravními značkami, ale třeba i s rozbitými chodníky či špatným osvětlením. Byť o tom mnozí z obyvatel aglomerace nevědí, je pro ně přístupná aplikace pro hlášení závad.

Ilustrační foto
Rvačka a zásah policistů. V Podolí opět vrcholí napětí

Prostřednictvím této aplikace může každý obyvatel technickou závadu ihned nahlásit. Město se pak tímto podnětem může dále zabývat. „Přestože jsou na místních komunikacích prováděny pravidelné kontroly, není v silách správce komunikace odhalit veškeré nedostatky v dopravním značení. I proto mají obyvatelé k dispozici aplikaci Zlepši své město, pomocí které mohou nahlásit konkrétní problém,“ dodal hradišťský místostarosta Zdeněk Procházka.

Důvody, proč se v ulicích tento problém stále objevuje, jsou dva. I přesto, že aplikace funguje již od roku 2016, mnoho obyvatel města o ní stále neví, což potvrzuje také hradišťský rodák Václav Kallus.

Druhý zádrhel nastává taky tehdy, pokud je například strom, který překrývá dopravní značku, v soukromém vlastnictví. Situace se v té chvíli musí řešit s jeho majitelem, což může výrazně prodloužit dobu, než dojde ke zlepšení viditelnosti značky.

Parte P. Mgr. Josefa Pelce
Tragicky zemřelého děkana pohřbí v Uherském Brodě v sobotu

Autor: Kateřina Večeřová