„Jeho plamínek, který byl zažehnutý v chrámu Narození Páně v Betlémě, přivezl pro skautské oddíly z regionu Michal Hrabinec z Modré. Přivezl jsem si jej od něj z jeho prodejny ve Starém Městě," svěřil se Oldřich Vávra, vedoucí tupeských skautů a první muž obce.

K roznášení plamínku z Betléma slouží skautům a jejich vedoucím nejen lucerničky, ale také sklenice od zavařenin, v nichž jsou zažehnuté svíčky. „Zatímco třeba na Modré roznášejí skauti betlémské světlo za zpěvu koled, zvaní na živý betlém a blahopřání pěkně prožitých Vánoc a nového roku, naši skauti lidem jen popřejí," informoval Oldřich Vávra.

A co si počnou skauti, když jim při roznášení světla plamínek zhasne? Chopí se sirek a světlo v lucerničce si zažehnou sami? „Ani náhodou. Každý z tříčlenné skautské skupiny si chrání svůj plamínek. Když se kdysi za velkého větru nebo za deště stalo, že plamínky všem pohasly, vrátil se jeden ze skautů do nejbližšího domu, do nějž ho přinesli a tam na svíčku plamínek přenesl," upřesnil vedoucí čtyřiapadesátičlenné skautského oddílu.

„Skautky, které k nám přišly s betlémským plamínkem, jsem pozval do mé dílny, aby se mohly podívat na můj vyřezávaný betlém a další sochy. Před domem jsem se s nimi nechal u soch vyfotografovat," řekl spokojeně šikovný řezbář František Směták.
Pomyslnou tečku za roznášením betlémského světla udělali v pondělí večer roveři a vedoucí družin na Hoře svatého Klimenta v Chřibech. Do Vřesovic přijeli auty a odtud v tichosti šlapali k dřevěné kapli na Klimentek. Tam si zazpívali koledy, rozdali drobné dárky a vrátili se zpět do Tupes.