Svahu Štrbáň v blízkostí Květné totiž chybí voda pro umělé zasněžování. Někdy tak mají lyžaři možnost vyjet pětkrát za zimu na 530 metrů dlouhou sjezdovku, jindy jenom třikrát. To by se však mohlo změnit. Obec chce v blízkosti vleku totiž vybudovat vodní nádrž, která na zimu poskytne chybějící vláhu do děl na umělé zasněžování.

„Už o tom mluvíme u nás poměrně dlouho a tak jsme přišli za starostou s tím, že bychom přivítali nějaké řešení, aby se na svahu dalo normálně lyžovat. V posledních sezónách chudých na sníh to totiž moc dobře nejde,“ vysvětlil požadavek člen Lyžařského klubu ze Strání Jan Janovský.

Jako utopie pro tamní lyžaře zní čtyřměsíční nepřerušovaná sezóna, kterou si každoročně užívají návštěvníci na Stupavě.
K jeho požadavku se navíc vedení obce staví pozitivně a zastupitelstvo Strání nově dalo starostovi Antonínu Popelkovi pověření jednat.

Manželé Přikrylovi mezi záhony s levandulí.
Ve Strání vzniklo malé moravské Provence

„Musíme počkat na ukončení pozemkových úprav, které se ještě nějakou dobu bohužel potáhnou. Nicméně ihned poté začneme vše chystat. Jedna z variant je vybudovat v blízkosti vleku vodní nádrž,“ přiblížil možné řešení Antonín Popelka.

Lyžaři ve Strání však ještě nemusejí mít vyhráno. Poslední slovo totiž budou mít pracovníci chráněné krajinné oblasti (CHKO) Bílých Karpat, pod jejichž kompetence Strání spadá.

Jak se může vyřizovaní potřebných dokladů vléct dobře ví majitel Ski areálu Mikulčin Vrch Jaromír Sýkora.

„U nás jsme konečně dospěli k tomu, že nám bylo povoleno rozšířit vodní nádrž natolik, že budeme schopni uměle zasněžovat po celou sezónu. Proces to byl ale zdlouhavý a náročný,“ vylíčil své zkušenosti.

Sklárny Květná. Ilustrační foto.
Zbavil se sklárny v Čechách, zaměří se na tu ve Květné

Přesto pro něj vše dopadlo dobře.

„Trvalo nám to více než rok, ale nemůžu říct, že by nám někdo vyloženě dělal problémy. Navíc je každé takové posuzování individuální a co u nás trvalo více než rok, může ve Strání trvat pár měsíců,“ uvažoval Jaromír Sýkora.

Za pravdu mu navíc dává i vedoucí oddělení ochrany přírody a krajiny CHKO Bílé Karpaty Bohumil Jagoš.

„Vždy musíme posuzovat vliv nové vodní nádrže na blízkou vegetaci. Kdyby měla nádrž například vzniknout v blízkosti přírodního vodního toku, mohl by nastat komplikace,“ poznamenal.

Ilustrační foto
Strání na závěr zdolalo poslední Třebíč. Účast v divizi ale zvažuje

Podle jeho zkušeností se však lze vždy domluvit.

„Jenom se takové jednání může protáhnout. Může se jednat například o krajinu, kterou nemáme dostatečně prozkoumanou. Tím pádem než učiníme rozhodnutí, musíme oblast dostatečně zmapovat, což pár měsíců trvá. Obecně však se stavěním vodních nádrží problém nemáme. Naopak je to jedno z řešení, jak zabraňovat extrémním suchům, což vítáme,“ dodal Bohumil Jagoš.