To, že si úředníci dávají na čas, však zneklidňuje starosty těch obcí, kteří na zahájení stavby kýžené spojnice nedočkavě čekají. Potvrdil to staroměstský starosta Josef Bazala.

„Ujišťuji vás, že na ministerstvu dopravy jsou si vědomi důležitosti výstavby rychlostní komunikace R55 a dlouhodobě se jí zabývají,“ uvedl premiér Mirek Topolánek v dopise, který před několika dny starostům na Slovácko zaslal. Bazala však konstatoval, že podle dostupných informací úředníci příliš nespěchají s vydáním potřebných stanovisek například na ministerstvu životního prostředí. Zástupci obcí, netrpělivě čekajících na vybudování zmiňované rychlostní komunikace, se proto chystají na schůzku s ministrem životního prostředí Martinem Bursíkem. Právě stanoviska ministerstva životního prostředí by totiž mohly termíny zahájení výstavby silnice odsunout. „Netrpělivě čekáme, jak na R55, tak i na opravu současné komunikace, která je přetížená a ve špatném stavu,“ povzdychla si starostka Huštěnovic Jarmila Ulmanová.

I v jiných obcích by novou rychlostní komunikaci lidé přivítali. „Pořádná silnice prospěje životnímu prostředí víc než pomalé kolony kouřících aut. Vůbec nejhorší jsou náklaďáky ve vesnicích,“ dodal Zdeněk Polišenský z Nedakonic.

Topolánek ve svém dopisu uvedl, že výstavba úseku Otrokovice – Napajedla by měla začít v roce 2010, Napajedla – Staré Město v roce 2012. V úsecích Staré Město – Moravský Písek a Rohatec – Břeclav se má začít stavět nejdříve v roce 2015. Výstavbu rychlostní silnice donedávna komplikovali zástupci ekologogického sdružení Děti Země a České ornitologické společnosti, kterým se nelíbila trasa napříč ptačí oblastí u Bzence. Vše nakonec skončilo kompromisním řešením, kdy má komunikaci zakrýt ochranný tubus.

K článku je připojena anketa, ve které můžete vyjádřit svůj názor.