„Velké pozornosti účastníků Dne česko-maďarských vín se v pátek těšila přednáška Pal Árwa na téma víno, vinohradnictví, vinná kultura a s tím spojená všeobecná turistika v oblasti Šoproň," uvedl jeden ze strůjců akce Petr Gottwald. Podotkl, že Šoproň je bránou do Západního Zádunají. Je barokní perlou tohoto kraje a pyšní se titulem Nejvlídnější město. Čestný titul si Šoproň vysloužila díky uspořádání referenda po I. světová válce, kdy se místní rozhodli pro příslušnost k Maďarsku, nikoliv k sousednímu Rakousku.

Neméně zajímavá byla přednáška Janka Všetečky ze Slovenska, která byla věnována vinohradnictví v malokarpatské oblasti. Európské Fórum Vínnej Kultúry ze Slovenska bylo v Boršicích zastoupeno tokajským vinařstvím Wineri Macík z Malé Trne či z Chateau Topoĺčianky, což je jedno z velkých vinařství na Slovensku. K ochutnání bylo na šedesát vzorků vín zahraniční produkce, z nichž 80 procent bylo bílých a dvacet červených.

K dobré pohodě vyhrávala cimbálová kapela Milana Rigu a Michala Lazara z Nových Zámků. Na své si přišli kluci a holky ve vinařské dílničce, ale také gurmáni, pro něž se opékalo sele na rožni, nebo vařil maďarský perkelt.

„Zúčastnění vinaři smutnili nad tím, že letošní květnové mrazíky postihly stejnou mírou nejen vinice na Slovácku, Slovensku i v Maďarsku. Ne ale tolik, jako loni v dubnu," informoval Petr Gottwald.