To se v obci pod Velkou Javořinou konává každé dva roky a jeho program se pravidelně skládá z odpolední mše svaté, fotbalového utkání mezi současnými ministranty a vysloužilci a závěrečného posezení. Ani letos tomu nemohlo být jinak.

Mši svatou sloužil Ladislav Švirák, jenž sice nyní působí v bazilice svatého Václava v Olomouci, ale do roku 2010 byl osm let duchovním správcem farnosti v Dolním Němčí a stál u zrodu ministrantských setkání.

„Když za mnou kluci před deseti lety přišli, že bychom mohli uspořádat setkání současných i minulých ministrantů, tak jsem to uvítal také z toho důvodu, že ta prožitá služba se z člověka nevytrácí. A na těch starších chlapech je vidět, že přicházejí rádi, že rádi vzpomínají na to, co prožívali kolem oltáře. Je to i o předávání zkušeností.

Z řady z nich jsou už otcové, či dědové, někteří dokončují vzdělání, zakládají rodiny, jiní jsou teprve na začátku a já myslím, že to upevňuje i lidské pouto," poznamenal Ladislav Švirák. Za pravdu mu dává i ministrantský matador Filip Tinka.

„Pokud bychom neudržovali tradice, tak to bude špatné. Pospolitost drží lidi pohromadě. Sejdeme se, zavzpomínáme si, zahrajeme si společně fotbal, vypijeme si spolu a vztahy fungují, jak mají," pokyvuje hlavou Tinka, který se letos při fotbalovém zápase poprvé nepostavil do branky.

Ze zdravotních důvodů se ujal role pomezního rozhodčího utkání, které dopadlo smírně. Remízou osm osm.