„Máme radost z toho, že se nám po třech letech vrátilo při této akci opravdu krásné babí léto, které si opravdu na Rochusu stálo za to užít. Gastrofestival pořádaný Parkem Rochus ve spolupráci s Regionem Slovácko byl okořeněný bohatým programem, spoustou specialit slovácké kuchyně a dalších dobrot. Návštěvníci se také mohli těšit z fantastických výhledů na slováckou krajinu,“ řekl s nadšením ředitel Parku Rochus Jan Blahůšek.
Na své si přišla na gastrofestivalu snad každá hospodyňka, která potřebovala načerpat inspiraci k přípravě tradičních i netradičních pokrmů nejen do podzimní kuchyně.
„Jako na dračku šly třeba na odbyt koláčky z ovesných vloček, štědrák, makovec, turkyňové buchty, srnčí nebo houbový guláš, závin s medvědím česnekem, česneková čokoláda, česnekové reffaello, závin s medvědím česnekem a další regionální dobroty, po nichž se jen zaprášilo. O tradiční slováckou kuchyni je na této gastroakci z roku na rok větší zájem,“ nechala se slyšet Lenka Durďáková, tajemnice Regionu Slovácko.
Návštěvníci akce si během sedmi hodin užili jedinečný mix zábavy. O pohodovou náladu se postaral staroměstský dětský folklorní soubor Dolinečka se svou cimbálovkou, členové folklorního souboru Cifra či cimbálovka Špica. Ani děti se na Rochusu nenudily.
„Mezi sladkými dobrotami nechyběly tradiční báleše, které před zraky návštěvníků připravovalo osm usměvavých tetiček z Kozojídek. Dobré trávení mohli gurmáni podpořit Jarošovským pivem, vínem a burčákem od místních vinařů, pálenkou z Modré nebo levandulovou medovinou,“ přiblížila gastroakci nabitou dobrotami a zážitky Veronika Friedlová z Regionu Slovácko, sdružení pro rozvoj cestovního ruchu.
Pokud návštěvníci nestihli některá jídla z nabízeného sortimentu tradiční slovácké kuchyně na Rochusu ochutnat, mohli si je v konvičce, kastrolcích nebo jídlonosičích odnést domů.
Recept na koláčky z ovesných vloček
Suroviny: 160 g másla, stejné množství pískového cukru a ovesných vloček, 200 g hladké mouky, 2 vejce, 2 kávové lžičky prášku do pečiva, sůl, 50 g sekaných ořechů, 50 g rozinek. Lze přidat i jiné sušené ovoce.
Pracovní postup: Suroviny dobře smícháme v těsto. Lžičkou vytvarujeme koláčky a položíme na plech. Do středu přidáme marmeládu a upečeme v dobře vyhřáté troubě při teplotě 200 stupňů Celsia.