Vlídné počasí přímo vybízelo k činorodosti a děti to na svých tvářích dávali znát širokými úsměvy i neposedností. O jejich aktivitu však bylo nadmíru postaráno. Zábavný a výchovně - vzdělávací program se začal rozjíždět ráno v devět hodin, kdy jednotlivé partnerské organizace otevřely své stánky.

Do letošního Dne bez aut se zapojil Dům dětí a mládeže Šikula, park Rochus, prodejna Juvacyklo s ukázkou elektrokol. Mlsné jazýčky dětí lákala prodejna lázeňských oplatků. Sběrné suroviny přivezly své rykše a připojily přednášku o bezpečnosti. Stejně tak i BESIP či místní městská policie a hasiči se simulovaným zásahem.

V Nivnici v noci z pátku 7. září na sobotu skupinka čtyř mladistvých zapalovala popelnice.
Odměna 25 tisíc za dopadení žhářů v Nivnici se navýší

„Už jsme prošly skoro všechna stanoviště. Moc se nám tady líbí. Nejvíc ale asi hasičské auto,“ podotkly žačky Základní školy UNESCO Anička Řezníčková a Amélie Hébert.

Další dění situovali pořadatelé z Klubka do přilehlého parku za Jezuitskou kolejí, kde měli rozestavěné jednotlivé stánky s dopravními aktivitami a Střední zdravotnická škola poskytovala názorné ukázky první pomoci s vlastním nácvikem. Informační centrum pro mládež zde mělo také svůj program.

„Dětmi velmi oblíbený je především zásah hasičské jednotky a vyprošťování z autovraku. Dnes hasiči dorazili později kvůli velké dopravní nehodě u Veletin. Mezitím se však mohli návštěvníci zúčastnit cvičení s kočárky. Ještě ve 13 hodin jsme přichystali ukázku nordic walkingu, což je severská chůze s holemi,“ popsala průběh akce hlavní organizátorka Markéta Varmužová.

Sama pořadatelka se na organizaci Dne bez aut podílí již dvanáctým rokem. Letos si opětovně pochvalovala účast, která se počtem šplhala k 600 dětí a 100 dospělých. 

Ilustrační foto.
Večer auto zaparkoval, ráno našel jen prázdné parkovací místo