Znáte chutný recept z kuchyně našich babiček? Autor zveřejněného receptu dostane od Deníku zajímavý dárek! Recepty zasílejte na kucerova@az-k .cz nebo poštou Alena Kučerová, Hostětín 56, 687 71 Bojkovice

A přesně tuto zkušenost před časem udělala i JUDr. Zuzana Musílková z Prahy. Při návštěvě přátel v Šumperku jí velmi zachutnaly křupavé škvarkové placičky, které tamní paní domu podávala k zakousnutí namísto obligátních brambůrků či dalších průmyslově vyráběných křupek. „Mám tento recept ve svém repertoáru už řadu let a za tu dobu si placičky oblíbila nejen moje rodina, ale podařilo se mi tento recept úspěšně rozšířit i mezi přáteli v Praze a okolí. Prostřednictvím Deníků bych jej ráda vrátila zase zpátky na Moravu,“ dodává s lehkou nadsázkou paní Zuzana. Čtenářkám a čtenářům Deníku posílá navíc dobrou radu: „Aby byl výsledek dobrý, je třeba mít opravdu kvalitní škvarky. Není problém si je ze syrového sádla vyškvařit doma, ale je to dost pracné a ne každému se do toho chce. Stejně dobře pořídíte, máte-li osvědčeného řezníka, který prodává vlastní zabijačkové produkty. Určitě dnes není problém takové řeznictví najít, i když to nemusí být jednoduché.“

Škvarkové placičky výtečně chutnají s nejrůznějšími pomazánkami, zrajícími sýry, se zeleninovým salátem nebo jen tak samotné, jako příloha k pivu či vínu. Pro to si ostatně můžete přijet třeba k některému z vinařů v Uherském Hradišti, Polešovicích, Zlechově, Uherském Ostrohu, Blatničce… Zkrátka i z tohoto pohledu je dnes nabídka opravdu bohatá.

Šumperské škvarkové placičky

Suroviny: 500 g polohrubé mouky, 1 vejce, 200 ml mléka, 300 g škvarků dobře vymačkaných, 50 g droždí nebo odpovídající množství sušeného, špetka pískového cukru, sůl, žloutek a trochu mléka na potření

Postup přípravy: Do mísy si důkladně prosejeme mouku, abychom ji zbavili případných nečistot, ale hlavně, aby se provzdušnila. Přidáme sůl a směs promícháme. Ve středu uděláme důlek a do něj rozdrobíme čerstvé droždí, zalijeme částí vlažného mléka, přidáme špetku pískového cukru a necháme vzejít kvásek. Celé vajíčko rozmícháme ve zbytku mléka a rukama nebo v robotu vypracujeme tužší těsto. V případě, že použijeme sušené droždí, toto pečlivě zamícháme rovnou do mouky, přidáme sůl, vejce s mlékem a stejným způsobem jako v předchozím případě vypracujeme těsto a dáme kynout. Škvarky zahřejeme a poté řádně vylisujeme, abychom z nich dostali přebytečný tuk. Pokrájíme na malé kousky, můžeme je ale také pomlet či krátce rozmixovat, aby zůstaly drobné kousky. Takto rozmělněné škvarky zapracujeme do těsta a necháme znovu tak čtyřicet pět minut kynout. Z těsta vyválíme placku asi jeden cm silnou a vykrajujeme z ní skleničkou namočenou v mouce kolečka. Pokud použijeme rádýlko, vykrajujeme nejrůznější tvary, fantazii se meze nekladou. Potřeme mlékem, v němž jsme rozšlehali žloutek, a prudčeji pečeme v dobře rozpálené troubě na 180 stupňů do červena. Placičky se během pečení mírně nafouknou. Je dobré si troubu hlídat. Po upečení je necháme chvíli na plechu vychladnout, protože jsou hodně křehké, a teprve poté je přendáme na mísu a podáváme.

Pro čtenáře Deníku napekla Zuzana Musílková
Zpracovala: Alena Kučerová