Znáte chutný recept z kuchyně našich babiček? Autor zveřejněného receptu dostane od Deníku zajímavý dárek! Recepty zasílejte na kucerova@az-k .cz nebo poštou Alena Kučerová, Hostětín 56, 687 71 Bojkovice

Ten recept si sice přinesla ze svého rodného Královéhradecka, ale tady v Nivnici už taky zdomácněl,“ napsal na vysvětlenou Karel Šik, věrný čtenář Deníku i Slováckých novin. Z bohatého kuchařského repertoáru paní Jiřinky po vzájemné dohodě vybrali originální pečený guláš, jehož příprava, na rozdíl od toho klasického, zabere minimum času. Obecně se tvrdí, že správný guláš umějí uvařit jenom muži, ale Jiřina Fujdiaková je určitě tou výjimkou potvrzující pravidlo. „Vaření guláše je hodně zdlouhavé. Aby byl skutečně dobrý, musí se vařit pomalu, pravidelně míchat, aby se nepřipálil, ale zase hodně opatrně, aby se maso nerozpadlo. A právě tato pracnost u guláše pečeného v troubě odpadá. Za tu dobu, co se nám bez jakéhokoliv zásahu sám dělá v troubě, můžeme třeba posekat trávu na zahradě,“ říká paní Jiřinka a my dodáváme: Nebo si třeba v klidu sednout a přečíst naše noviny.

Jiřinčin pečený guláš

Suroviny: 1 kg vepřového masa, nejlépe z plecka, 3 větší cibule, 5 stroužků česneku, volíme náš domácí, co má správný říz i vůni, 2 čajové lžičky gulášového koření, 3 čajové lžičky mleté papriky, 3 polévkové lžíce Solamylu, podle chuti sůl, pepř, pálivá paprika, feferonka, 2 kostky masoxu nebo jiného bujonu, 1 až 1,5 ½ litru vody.

Postup přípravy: Maso a cibuli nakrájíme na kostky a smícháme. Přidáme ostatní suroviny kromě masoxu a opět dobře promícháme, aby se chutě navzájem prostoupily. Kostky masoxu rozpustíme v trošce horké vody a dolijeme do celkového objemu jednoho až půldruhého litru vody, záleží na tom, kolik chceme mít šťávy. Přidáme nakrájené maso s cibulí a vzniklou směs nalijeme do pekáče nebo většího kastrolu, ale pozor, musí se nám nádoba vejít do trouby. Dobře přikryjeme alobalem, utěsníme a dáme péct do trouby nastavené na 200 st. C. Bez míchání nebo jakékoliv jiné manipulace pečeme dvě hodiny. Pokud se nám po uplynutí předepsané doby zdá, že je šťávy málo, můžeme přilít dle uvážení horkou vodu, opatrně promíchat a ještě na chvíli dát do trouby. Jiřinčin česko-moravský gulášek chutná s houskovým či bramborovým knedlíkem, ale i s pečivem.

Pro čtenáře Deníku uvařila Jiřina Fujdiaková
Zpracovala: Alena Kučerová